Vinnaren av boken Klassiska julkakor

2012-12-18

Nu är saffranstävlingen avslutad och Pinto har utsett vinnaren av Karolina Tegelaars bok Klassiska julkakor utan ägg och mjölk. Det blev Matilda Uhlin som kammade hem segern med sina saffransskorpor. Grattis Matilda!

Matildas saffransskorpor

Ca 45-60 st

100g hel sötmandel
1 g (2 pkt) saffran
lite strösocker
100 g mjölkfritt margarin
2 tsk No egg* + 4 msk vatten
130 g strösocker
285 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
råsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Dela mandlarna på hälften och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 5-10 min (men håll koll!). Ta ut mandlarna och svalna. Sätt ugnen på 175 grader.

Mortla saffranet med lite strösocker. Smält margarin tillsammans med saffran i en kastrull. Häll det smälta margarinet i en bunke.

Blanda ihop No egg med vatten och rör ner det i bunken med margarinet. Blanda ihop strösocker, vetemjöl och bakpulver och rör ner det i bunken. Knåda ihop degen ordentligt och tillsätt mandlarna.

Dela degen i 3 bitar och rulla ut varje bit till en längd och lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till längderna lite lätt och strö över råsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min.

Ta ut längderna och sänk ugnstemperaturen till 125 grader. Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem (liggande på sidan) på plåten.

Torka skorporna mitt i ugnen i ca 10 min. Stäng sedan av ugnen och öppna ugnsluckan och låt skorporna ligga och svalna en stund. Provsmaka en (eller flera!) och förvara sedan i en fin burk.

*Äggersättningspulver som går att hitta i välsorterade livsmedelsaffärer

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se