Veganska pärlor i ett regnigt Stockholm

2012-01-23

Restaurang Kokyo på Sveavägen.

Okej, jag erkänner. Jag är en småstadslolla och jag tycker tunnelbanan är lite läskig. Tempot, folkmassorna och ”se upp för avståndet” är mer exotiskt i London och Berlin, än i ens egen huvudstad. Det är regn och rusk och trist temperatur men jag hoppas ändå på en trevlig Stockholmshelg. Maten väntar på mig i grytor och pannor.

Jag bor på vandrarhem, ett stenkast från Medborgarplatsen. För enkelhetens skull äter jag resans första lunch på vegetariska Chutney, några hundra meter från där jag bor. Jag blir bittert påmind om priserna i Stockholm. 93 spänn för en lunch, utan någon som helst salladsbuffé, känns som rena rånet. Men å andra sidan klagar jag inte, när jag sätter tänderna i bönbiffarna, potatismoset och senapssåsen. Jag gillar husmanskost och i Chutneys fall med en östasiatisk touch. Berget av isbergssallad vittnar dessvärre om en viss trötthet.

Pizzerian Tevere nära Medborgarplatsen.

Efter några muséetimmar återvänder jag till Söder. Jag möter upp en vän på den trevliga pizzerian Tevere. Göteborg har sitt Old Corner och Malmö sitt Algarve. Tredjeplatsen kniper Teveres klart godkända veganpizzor. Utbudet är lite snålt men det funkar. Osten är smältig och chi chin har skön textur.

Brist på bakelser

När jag nästa morgon sätter mig i foajén på vandrarhemmet och surfar frukost med knorrande mage, känns det plötsligt tuffare. Jag frågar mina vänner efter smörgåstips men rekommendationerna haglar inte. Stockholm är ingen kaféstad. Jag som älskar frodiga mackor, brunchtallrikar och bakelser, känner mig lite nedslagen. Jag sitter och surar så pass länge att jag bestämmer mig för lunch.

Vid Hornstull ligger vegetariska Seyhmus. Det är lunchkänsla i lokalen men trivselfaktorn är hög. Buffén kostar 120 spänn och jag plockar åt mig med vördnad, grubblande över min allt tunnare plånbok. Men jag konstaterar snart att det är värt det. I jämförelse med Chutneys isbergssallad, är detta rena himmelriket. Jag promenerar längs de långa raderna av falaflar, kryddiga geggor, bönsallader, cous cous och biffar. Sitter kvar länge, skriver några rader och känner mig allmänt avslappnad.

Vegetariska Seyhmus vid Hornstull.

En pärla kvällstid

Stockholmsveganerna själva pratar sig varma om veganska Lao Wai på Luntmakargatan, en liten promenad från Sergels torg. Kvällstid serveras genomtänka kinesiska rätter, med sojakött och vegokyckling men personligen värjer jag mig när priserna närmar sig 200:-. Lokalen är liten och avskalad. Lunchen serveras på löpande band med snabb uppslevning. Folk står och väntar på platser och man känner sig mest i vägen.

 

Längre bort på Sveavägen, ligger i stället min favorit: Japanska blandkostrestaurangen Kokyo, med sitt stora veganutbud och köttfria måndag. Stockholm har dock stora problem med mysfaktorn. Jag älskar Kokyogrytan med egentillverkad tofu, sojaköttbullar, sojakött och spännande svampar men jag dröjer mig inte kvar, trots goda vänners sällskap. Vi äter upp och går vidare. Priserna ligger runt 130-strecket.

Drömmer om mer pizza

Sista morgonen känner jag mig obönhörligen sockersugen. Det finns bärpaj med grädde på några av vegorestaurangerna men i brist på vettiga kafétips, hamnar jag slutligen på lättillgängliga Wayne´s Coffee vid Slussen. Säga vad man vill om kedjor men de finns där och de har sin chokladboll, sin sojalatte och en skön fåtölj att skjunka ner i med datorn. Tåget går om en timme. Jag önskar att jag hade en chi chi-pizza i fickan, att äta på tåget hem.

 

Chutney
Katarina Bangata 19
www.chutney.se

Tevere
OBS: Tevere har stängt!

Seyhmus
Varvsgatan 29
www.seyhmus.nu

Lao Wai
Luntmakargatan 74
www.laowai.se

Kokyo
Sveavägen 105
www.kokyo.se

 

Fler tips:

Green Peas
Svante Arrhenius väg 10
Green Peas på Facebook

Hermans
Fjällgatan 23B
www.hermans.se

Kafé 44
Tjärhovsgatan 46
www.kafe44.org

Malaysia
Luntmakaregatan 98
www.restaurangmalaysia.se

Nem Nem Quan
Åsögatan 90

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se