Stort uppsving för veganska pizzor i Sverige

2014-05-22

Algarve i Malmö var en av de första pizzeriorna som satsade på veganskt. Foto: Fido, vegoteket.se.

Västsvenska pizzakedjan Cyrano introducerar denna vecka en vegansk pizza på åtta av sina restauranger. Pizzeria Milano i Jönköping presenterade nyligen 17 veganpizzor på menyn. Det är veganpizzafeber i Sverige, från Malmö i söder till Umeå i norr.
– Efterfrågan på vegansk pizza har på senare tid varit ganska stor på våra restauranger. Vi vill ju förstås tillmötesgå våra kunder. Cyrano är ett koncept som vill finnas för alla, som allergiker, vegetarianer och veganer. Vi har stor respekt för alla människors olika val och vad som kan begränsa deras tillvaro, säger Lorenzo Baniassadi på Cyrano.

Kedjan Cyrano har bestämt sig. Pizzan Verde med vegansk mozzarella, paprika, färska tomater, vinmarinerad veganbiff och ruccola kommer serveras på fyra av fem restauranger i Göteborg men även Alingsås, Borås och Kungsbacka. På sikt blir det även en femte i Göteborg och restaurangen i Lidköping.

– Vi kommer jobba för fullt för att även dessa restauranger får möjlighet att leverera vegansk pizza så snart som det går. Det är en logistikfråga för dem, säger Lorenzo Baniassadi.

En annan pizzeria som förstått att det finns en efterfrågan är Milano i Jönköping. I början av maj presenterade man en diger meny, med allt från Capricciosa till Kebabpizza. Både veganköttvurmaren och grönsaksälskaren kan hitta sina favoriter bland pepperonikorvar och zucchinis.

– Jag valde veganska pizzor eftersom det inte fanns en enda pizzeria som serverade äkta veganska pizzor i Jönköping. Det är inte många som vill jobba med veganpizzor, kanske för att råvarorna är lite dyrare, så vi ville vara nummer ett, säger Sami Shlimon, ägare till pizzeria Milano.

I Stockholm, Göteborg och Malmö finns numera ett hyfsat stort utbud av veganpizzor. Värre är det med Sveriges fjärde största stad, Uppsala. Anja Karinsdotter tröttnade på det skrala utbudet och startade ett upprop på Facebook under parollen ”Vi är många, vi är köpstarka, ge oss veganpizza nu!”. Närmare 500 personer ”gillar” eventet och Uppsala Nya Tidning uppmärksammade kampanjen i februari.

– Tyvärr är det ingen pizzeria som har nappat på det. I alla fall inte vad jag känner till. Vi har inte kampanjat så mycket direkt mot pizzerior men jag har försökt maila dem jag har hittat mailadresser till och gått via onlinepizza.se som skulle sprida uppmaningen till sina partners. Jag trodde i min enfald att flera hundra likes och några artiklar i lokaltidningen skulle göra att i alla fall någon skulle nappa. Men köttnormen verkar vara starkare än så, säger Anja Karinsdotter.

Uppdaterat 2014-08-05: Pizzaköket på Kungsgatan 47 i Uppsala har nu börjat med veganpizzor.

En komplett lista över veganska pizzor i hela landet hittar du här!

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se