Pinto önskar alla läsare en glad vegovänlig påsk

2012-04-02

Påskhelgen är stundande. Oavsett om man är religiöst lagd eller ej, brukar de flesta ändå fira på ett eller annat sätt, i synnerhet med ett frossande i ägg. På bloggen Vegokoll presenterar Gabriella Terneborg en påskmiddag med bland annat smördegsbakelser med gräddstuvad svamp och chokladtryffelpaj med limemarinerade hallon. Pinto önskar er alla en fin påskhelg, med recept på Gabriellas rosmarinkryddade sojafiléer och påskägg med avocado.

 

Rosmarinkryddade sojafiléer

8 stora sojafiléer

olja
¼ dl hackad färsk
rosmarin
2 tsk havssalt
svartpeppar
3 hackade vitlöksklyftor

Förväll sojafiléerna enligt anvisning på förpackningen och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Pensla filéerna med olja. Blanda rosmarin, salt, svartpeppar och vitlök. Klappa in sojafiléerna med blandningen.

Låt filéerna dra åt sig av kryddorna i kylen ett par timmar eller över natten, i t ex en plastpåse.

Stek bitarna tills de får en gyllenbrun färg.

 

Påskägg med avocado

ca 4 stycken

1 avokado
¾ dl majskorn
1 tsk sojamjöl (för att förhöja näringsvärdet)
½ dl äggfri majonnäs
gräslök
örtsalt

Mosa avokadon och smaksätt med salt. Mixa majskornen och rör ner sojamjölet.

Tryck försiktigt ner avokadomoset till hälften i en äggkopp eller snapsglas. Om det är en genomskinlig kopp/glas så lägg majonnäs runt kanten och fyll gärna inuti med avokado, så det inte blir för mycket majonnäs. Om du har en äggkopp som man inte ser igenom lägger du ett lagom lager av majonnäs ovanpå avokadomoset (det ska vara ca ¼ majonnäs och ¾ avokado).

Klicka försiktigt på majsröran (så att det ser ut som en äggula) och toppa med gräslök.

Gabriella Terneborg
Vegokoll.se

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se