Odlat kött – ett ickeveganskt köttalternativ

2013-10-01

Julie Gold vill se en satsning på odlat kött.

Är odlat kött framtiden? Och kan man verkligen betrakta det som veganskt? Ur ett djurskyddsligt och miljövänligt perspektiv är det kanske moraliskt försvarbart men samtidigt måste djur hållas för att utvinna vävnadsprov. Ämnet diskuterades på Universeum i Göteborg under måndagen.
– I dag kostar en odlad burgare tre miljoner kronor. Det kommer inte vara lika dyrt i framtiden om man tar fram bättre metoder men utan finansiering blir det inget av detta alls, säger Julie Gold, universitetslektor och viceprefekt i biologisk fysik och teknisk fysik vid Chalmers.

In vitro-kött, eller odlat kött som det vardagligt kallas, har varit på tapeten de senaste åren. Främst i Nederländerna forskas det på ämnet och tidigare i år presenterades den första laboratorieframställda hamburgaren. Tre miljoner kronor var prislappen. Förhoppningen är att mer pengar skjuts in i forskningen och att odlat kött kan finnas i butik inom några tiotal år.

David Bryngelsson är doktorand vid Fysisk resursteori, Energi & Miljö på Chalmers. Han menar att läget är allvarligt. Temperaturen stiger och dieten vi för i dag är inte förenlig med klimatet.

– Nöt och lamm är det som orsaker mest påverkan på miljön och efter det kommer fläsk, mejerier och fågel. Det är svårt att veta det odlade köttets exakta miljöpåverkan men uppskattningsvis på samma nivå på vegetabilier. Det räcker med en liten chans att lyckas för att det ska vara värt att satsa på, säger David Bryngelsson.

För att bromsa vår påverkan på klimatet behöver vi äta i princip veganskt, hävdar han. Alternativet är just odlat kött. Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och känd från Moraltestet i Christer i P3, för in en djurrättslig aspekt i diskussionen.

– 86 miljoner djur dödas i Sverige varje år och 60 miljarder globalt. Djurskyddslagen upprätthålls inte och om djurrättsaktivister filmar djurfabrikerna leder det inte till åtal annat än mot dem själva. Argument biter inte. Folk vägrar att ta diskussionen, säger Bengt Brülde, som tror att odlat kött kan vara en lösning för dem som är skeptiska mot vegetariskt.

Odlat kött tas fram genom att man tar vävnadsprover från exempelvis en ko, odlar celler i laboratorium och sedan tränar muskelerna, tillsätter järn och vitaminer, smaksättning och stärkelse. Det odlade köttet låter syntetiskt och många värjer sig mot tanken.

– Det är samma molekyler som vanligt kött. Vi tillsätter inga konstiga kemikalier. Vad är egentligen naturligt? Är det naturligt att äta kött? säger Julie Gold.

Daniel Berntsson är sugen på att testa.

Bengt Brülde fyller i.

– Om vi tittade in i djurfabrikerna skulle vi inte tycka att det heller är särskilt naturligt.

Daniel Berntsson sitter i publiken med dottern Tova. Han är vegan men är positivt inställd till odlat kött.

– Jag tror att det här kan bli stort. Jag skulle absolut kunna tänka mig att testa. Det är resurssnålt,
miljövänligt, djurvänligt och nyttigt. När vanliga köttätare slipper ändra sina vanor blir det mycket lättare att ta till sig djurrättsliga tankar. Nackdelarna är inte större än vad som finns i den djurindustri odlat kött konkurrerar med. säger Daniel Berntsson.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se