En glad påsk med Kakbokens ägg – utan ägg

2012-04-02

Kakboksdrottningen Karolina Tegelaar experimenterar konstant med mat och bakverk, för att kunna erbjuda de ultimata veganrecepten. Kokta ägg hör ju påsken till så självklart har Karolina tagit fram en äggfria version, som passar till både äggkoppen och smörgåstårtan.

 

 

Karolina Tegelaar släpper i dagarna sin femte kokbok, Svenska klassiker utan ägg och mjölk. Den lottar Pinto givetvis ut i vår tävling som du hittar här. Medan du grubblar över ditt tävlingsbidrag, är det läge att fira påsk och testa Karolinas äggfria ägg. Fler recept, som till exempel smörgåstårta, hittar du på Kakbokens hemsida.

Kakbokens äggfria ägg

Gör äggen i äggkoppar eller påskmönstrade äggformar. Du kan även göra de båda massorna och sedan mosa ihop med lite majonnäs och få en perfekt äggröra att ha på mackan eller i smörgåstårtan.

Tänk på att välja en neutral och god mjuk tofu. Jag använder alltid agar-agar i pulverform. Agar-agar finns i välsorterade asiatiska affärer och vego- och hälsokostbutiker. Svart salt brukar jag köpa här. Det går också att hitta i vissa asiatiska och indiska butiker.

Äggvitan:

400 g silkentofu eller mjuk tofu
2 1/2 dl vätska t ex vatten, mjölk eller grädde
1-2 tsk svart salt (mer om du vill ha kraftigare äggsmak)
2 msk agar-agar-pulver

Gulan:

200 g mellan- eller hård tofu
1 msk agar-agar-pulver (3 msk flingor)
1 1/2 dl sojagrädde
1/2 dl olja
1/2 tsk salt
ev färg eller lite gurkmeja (var försiktig eftersom den även ger smak)

Äggulan:

Gör gulan först så att den hinner stelna något. Mosa ner den hårda tofun och blanda med grädden, oljan, saltet och agaren. Koka i någon minut så att agaren hinner lösa sig. Låt stå tills den stelnar något.

Äggvitan:

Lägg ner den mjuka tofun i en kastrull tillsammans med vätskan, saltet och agar-agaren. Vispa ordentligt tills massan blir slät och låt koka upp. Koka någon minut så att agaren löser sig och tag därefter av plattan. Fyll formarna du valt med den ljusa massan och klicka i en tsk eller mer av gulan. Låt kallna i kyl.

Karolina Tegelaar


Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se