Cloettas svar: Guldnougat är inte veganskt

2016-11-17

Pinto Magasin kunde redan 2014 berätta att den populära Guldnougaten inte längre är vegansk. I det nya receptet ingår numera skummjölkspulver. Men frågan om Guldnougatens mjölkinnehåll fortsätter att förbrylla. Veganer ställer sig frågan om det i själva verket rör sig om spår av mjölk. Svaret från Cloetta är entydigt.
– Fakta är att receptet på Guldnougat är ändrat och skummjölkspulver ingår som en ingrediens. Skummjölkspulvret kommer med andra ord inte enbart från produktionslinjen, säger Helena Anton, Communication Project Manager på Cloetta.

Förändringar i produktionen har inneburit att receptet behövde uppdateras. Skummjölkspulver är numera en ingrediens och är med från start i tillverkningsprocessen, hävdar Cloetta, även om det bara rör sig om 0,2 procent mjölk.

– Vi förstår att den tidigare märkningen ”spår av mjölk” har gjort Guldnougat lämplig för många veganer och beklagar om förändringarna har gjort att man har ändrat inställning till produkten, säger Helena Anton.

Har Cloetta verkligen i sin process att ändra Guldnougaten, kommit fram till att 0,2 procent mjölk vore bra att tillsätta i produkten, eller existerar mängden mjölk helt av produktionstekniska skäl?

– Om du med detta menar att mjölken är tillsatt, så är svaret ja. Exakta detaljer kring produktion och recept kan vi tyvärr inte gå in på då de är affärshemligheter, säger Helena Anton.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se