Vinnaren: Ulrikas bäriga marsipantårta

2011-11-06

Foto: Hendrik Zeitler

När Pinto utlyste en baktävling ramlade det in många fina recept från våra läsare. Vi har nu äran att få presentera vinnaren: Ulrika Hörnell-Wiberg med sin bäriga marsipantårta. Ulrika har vunnit Karolina Tegelaars kokbok Tårtor & Cheesecakes utan ägg och mjölk.

Men Pinto är bussiga och skickar en bok till andra- och tredjeplatsen också: Jessica Jacobs för sin trifle och Anja Gustafsson för sin igelkottstårta. Grattis alla tre!

 

Bärig marsipantårta

Tårtbotten

3 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller 1 krm malen vanilj
½ dl kokosflingor
50 g rumstempererat margarin
2 dl vatten
margarin och kokosflingor till formen

Fyllning 1

250 g syrliga bär (t ex björnbär)
2 dl Oatly vaniljsås
+ pressad apelsin till botten

Fyllning 2

250 g syrliga bär (t ex hallon)
lite vispad grädde för att hålla bären på plats
+ pressad apelsin till botten

Översta lagret

2 pkt Go Greens Visp
marsipanlock
jordgubbar
blåbär
florsocker

Vispa ihop allt till bottnen och häll i en springform smord med margarin och ströad med

kokosflingor. Grädda långt ner i ugnen i 175 grader under ca 40 minuter.

Låt tårtbottnen svalna för att lättare kunna dela den horisontellt i tre delar. Droppa pressad apelsin över nedersta bottnen för att safta till den. Lägg på fyllning 1.

Lägg på mellanbottnen och droppa apelsin på den också. Lägg på fyllning 2.

Lägg på översta tårtbotten och resten av vispgrädden i form av en kulle. Täck tårtan med ett marsipanlock. Det finns vita, rosa eller gröna att köpa färdiga i välsorterade livsmedelsbutiker.

Dekorera med t ex jordgubbar, blåbär och florsocker.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se