Veronica Stenberg bjuder på påskmiddag

2013-03-26

Minipajer med rostade medelhavsgrönsaker. Foto: Veronica Stenberg.

Veronica Stenberg har varit vegetarian sedan tidig tonår och för sju år sedan tog hon steget till att bli vegan. I slutet av april släpper hon en digital kokbok, i ett format som ska inspirera till matlagning för både veganer och icke-veganer.
– Min matfilosofi innefattar att maten ska smaka bra, se bra ut och göra bra både för kroppen och omvärld. Mina recept är inspirerade av mina resor och den tid som jag bodde i London. Jag vill visa upp veganmaten i en annan kontext och det är en av de stora drivkrafterna bakom att skapa den här boken, inte bara att jag älskar att laga och njuta av god vegan mat, säger Veronica Stenberg.

Minipajer med rostade medelhavsgrönsaker

(8 st)

Pajdeg:
4 dl dinkelmjöl med fullkorn
100 g vegetabiliskt margarin, rumstempererat
3 msk havremjölk
1 krm örtsalt

Fyllning:
1 st zucchini
1 st orange paprika
½ stor rödlök
3 dl kokta kikärtor
2 msk ajvar relish
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
2 msk citronjuice, färsk
1 msk olivolja
2 tsk liquid smoke-sås
½ grönsaksbuljongtärning
4-6 st cocktailtomater
8 tsk pinjenötter, grovhackade

Gör pajdegen såhär:
Blanda mjöl och salt i en stor bunke. Skär det rumstempererade margarinet i kuber, lägg i skålen och jobba in i mjölet. Häll i vätskan och jobba ihop till en deg. Låt vila i minst en timme i kylen innan du bakar ut din deg i din pajform. Efter att degen vilat, arbeta ut 8 st pajskal i en väl smord eller oljad muffinsform.

Gör fyllningen såhär:
Skala zucchini och skär i bitar, dela på paprikan och rödlöken. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och ringla lite olivolja över. Rosta i förvärmd ugn på 200 grader i ca 20 minuter till grönsakerna är mjuka och fått lite färg.

När grönsakerna är färdiga, ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna av något. Lägg de rostade grönsakerna i en matberedare och tillsätt vitlök, ajvar relish, grönsaksbuljongtärningen, kikärtorna, citronjuice och liquid smoke-sås. Blanda väl. Fyllningen skall bli så jämn och finfördelad som möjligt.

Mixa i ca 5 minuter innan du tillsätter olivoljan medans fyllningen mixas ihop i matberedare. Mixa i ca 5-8 minuter till för att uppnå en så slät och len konsistens på fyllningen som möjligt.

Gör pajerna så här:
Grovhacka pinjenötter och dela på cocktailtomaterna. Placera fyllningen i pajskalen. Garnera pajerna med små skivor av cocktailtomater och pinjenötter på toppen, genom att lätt trycka ned dem i fyllningen. Grädda i förvärmd ugn i 200 grader i ca 20-30 minuter. Om pinjenötterna börjar få färg tidigt, placera folie ovan pajerna, för att inte bränna pinjenötterna.

 

Veronicas ugnsgratinerade champinjoner.

 

Ugnsgratinerade champinjoner med cashew- och korianderröra

(4 portioner)

Ingredienser:
8 st stora champinjoner
3 dl cashewnötter att blötlägga
0,5 dl vatten
2 st klyftor vitlök
2 msk olivolja
2 msk färsk citronsaft
1 citron
1 kruka färsk koriander
örtsalt
flingsalt

Skölj cashewnötterna och blötlägg dem i en skål med vatten över natten. Lägg nötterna i en matberedare tillsammans med vitlök, citronsaft, salt och koriander. Mixa ihop till en finfödelad nästan smörig och fast massa. Tillsätt vatten och olivolja medans matberedaren fortfarande är igång. Fortsätt att mixa tills du får en så slät och fin cashewröra som möjligt som fortfarande är mycket fast i konsistensen.

Rensa och borsta svampen. Avlägsna foten från svamparna. Placera hattarna på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Lägg i fyllningen i svampen. Pressa citronsaft över varje svamp och gratinera sedan i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader. Strö lite flingsalt över svamparna innan servering.

Pistage- och chokladkaka

Veronica Stenberg släpper en digital kokbok i april.

(8 portioner)

3 dl dinkelmjöl
2,5 dl havremjölk
2 dl muscovadosocker
1 dl rågmjöl
50 gram vegetabiliskt margarin
3 tsk bakpulver
3 msk kakaopulver
100 gram 70% choklad
100 gram färska pistagenötter, grovhackade
riven kokos till formen
1 st Alpro Airy & Creamy att garnera med

Smöra en ugnsäker form, häll i riven kokos i formen och födela jämt så att det täcker kanterna på formen. Blanda dinkelmjöl, kakaopulver, hackade nötter och bakpulver i en stor skål. Smält det vegetabiliska margarinet i en hög kastrull. Lägg i hackad mörk choklad i kastrullen, vispa jämnt medan chokladen smälter ut. Lägg i muscovadosocker, vispa till en jämn blandning och ta av kastrullen från plattan. Häll i havremjölk, blanda väl.

Tillsätt vätskan under omrörning i skålen med de torra ingredienser, lite i taget. Häll smeten i din form. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 20-30 minuter. Vill du skära upp kakan låt den svalna av ordentligt innan du skär upp kakan och garnera med Alprogrädden.

Veronica bjuder på nya recept varje månad. Läs mer:

Elegantly Vegan

Elegantly Vegan på Facebook

 

Pistage- och chokladkaka. Foto: Veronica Stenberg.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se