Vegoforum bjuder in till samtal och semlor

2014-01-23

Vegoforum satsar på debatt och diskussion, här med vegoprofilerna Karolina Tegelaar, Sofia Dahlén, Mattias Kristiansson och Anna Velander Gisslén från förra året. Foto: Erik Abrahamsson.

Vegoforum på ABF-huset i Stockholm börjar bli en tradition. Den 22 februari är det dags för årets arrangemang och temat i år är Vägval. Inför kommande riksdags- och europaparlamentsval vill Vegoforum bland annat undersöka hur de olika politiska partierna ställer sig till den ökande köttkonsumtionen, köttskatt och köttfria dagar i offentlig sektor.

Vegoforum är ingen regelrätt matmässa. Men mat blir det. I utställarhallen finns välkända vegoaktörer med försäljning och smakprover. Och i restaurangen serveras som vanligt både mat och godsaker. Vegoforum, som arrangeras av Svensk mat- och miljöinformation, har ett tydligt fokus på samtal och diskussion. Det bjuds på en fullspäckad dag med föreläsningar som berör hälsa, klimat, miljö, djurrätt, politiska styrmedel, odlat kött samt en praktisk workshop. Pinto pratar med Sara Järver från arrangörsgruppen.

Nu är det snart dags för Vegoforum. Vad kan besökarna förvänta sig i år?

– Temat för årets Vegoforum är Vägval, ett tema som vi valt med tanke på att det är valår. Därför ger vi i år extra utrymme till vegofrågan i valet. Vi låter också temat genomsyra programmet genom att flera av seminarierna handlar om vägskälen mellan blandkost och vegetarianism respektive mellan vegetarianism och veganism. Liksom tidigare år strävar vi efter att beröra många infallsvinklar på vegofrågan – både djuretik, miljö, rättvisa och hälsa.

Vad tror du att Vegoforum betyder för spridningen av kunskap och inspiration kring veganism?

– Det är en svår fråga. Det finns så många människor, organisationer och verksamheter som tillsammans bidrar till att sprida kunskap. Alla kompletterar varandra. Vi tror att det är bra att Vegoforum finns eftersom vi har ett ganska stort och seriöst forskningsinriktat fokus och ambitionen att visa på bredden av frågor som är kopplade till animalieindustrin, samtidigt som vi försöker knyta detta till praktisk politik.

Vad ser du själv fram emot mest?

– Det partipolitiska panelsamtalet om köttfrågan i valet ska bli riktigt spännande!

Slutligen, det som alla vill veta: Blir det nåt extra smarrig i matväg i år?

– Det är inte riktigt färdigplanerat än men givetvis planerar vi för tillfredsställda vegosmaklökar. Det ryktas att författaren bakom Kakboken utan ägg och mjölk, Karolina Tegelaar, kommer ställa till med vegansk semmelfest.

Vegoforum 2014
22 februari kl 10-16
ABF-huset, Sveavägen 41
Stockholm
Fri entré
vegoforum.se
Vegoforum på Facebook

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se