Vegetabiliskt margarin mer hälsosamt än smör

2014-06-23

Veganer kan fortsätta äta mjölkfritt margarin med gott samvete. Carlshamns Mjölkfria är ett av de få veganska margarinerna på marknaden.

Trots de senaste årens LCHF-trend står Livsmedelsverket fast vid sin uppfattning att margarin är nyttigare än smör. Fleromättade fetter är mer hälsosamma för kroppen än mättade. Nu har Livsmedelsverket dessutom slagit hål på en gammal seglivad myt. Varken margarin eller smör innehåller så pass mycket lösningsmedel att det skulle vara skadligt för hälsan.

Att Livsmedelsverket rekommenderar margarin framför smör är ingen nyhet. Mjölkfritt margarin består i huvudsak av olja och vatten men även tillsatser som lecitin från sojabönor och solrosfrön. Livmedelsverket skriver på sin hemsida att ”det är olyckligt om man av rädsla för tillsatser väljer smör framför margarin, eftersom vi vet att man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom om man ersätter mättat fett och transfett som finns i smör med fleromättat fett från oljor”.

Nu har Livsmedelsverket dessutom undersökt mängden lösningsmedel i både smör och margarin. Det handlar om ämnena isopropanol och metanol. Det finns exempel på väl spridda blogginlägg med skrämselpropaganda mot margarintillverkning. En samlad internationell forskarkår har dock en annan uppfattning.

Trots seglivade rykten om stora mängder hälsovådliga lösningsmedel i margarin, finns det ingen anledning att sluta äta margarin, menar Livsmedelsverket.

– I smöret, smörblandningarna och de andra margarinerna är halterna som uppmätts så låga att de ligger långt under gränsvärdet. Det känns skönt att veta att det inte finns anledning till oro och att man därför lugnt kan fortsätta äta sitt smörgåsmargarin som innehåller nyttiga fetter, förklarar Martin Lindblom, enhetschef på Livsmedelsverket.

Ett margarin från Coop var det enda som inte klarade testet och som nu återkallas från butik.

– Vi har hittat rester av lösningsmedel som överskrider gränsvärdet i en produkt.  Men trots det innebär det inte någon fara för hälsan. Man skulle behöva äta kilovis varje dag för att komma upp i skadliga nivåer, säger Martin Lindblom.

Läs Livsmedelsverkets pressmeddelande

Läs analysresultaten från undersökningen

Läs mer om margarin och smör på Livsmedelsverkets hemsida

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se