Veganskt i topp när det tävlas i burgare och taco

2013-05-29

Foto: Carlsberg Sverige.

Förra veckan kvalificerade sig en veganburgare till tio-i-topp i McDonalds burgartävling MyBurger. I söndags vann en vegantaco första pris i tävlingen The Stockholm Taco Experiment. Vinsten är en resa till New York med en ny chans att tävla.
– Det blir sjukt. Jag har aldrig varit i New York innan. Ser vi fler tävlingar i Sverige så ställer vi gärna upp, vi har fått smak för det här nu, säger Tobias Lund, en av vinnarna.

Amerikanska Brooklyn Brewery står bakom tacotävlingen, vilket passar de båda vinnarna Tobias Lund och Benjamin Lara, som själva gillar att brygga. Både juryn och publiken utsåg deras veganska taco till tävlingens bästa.

– Det känns helt fantastiskt! Vi kan ha lite lätt att sväva iväg och hade pratat en del om hur grymt det vore att vinna och få åka till New York men sa åt oss att inte hoppas på för mycket. Det var trots allt mycket hård konkurrens och köttätare älskar ju sitt kött. Jag tror att det var vår chilisås som var vårt starkaste kort, säger Tobias Lund.

Tobias Lund och Benjamin Lara. Foto: Carlsberg Sverige.

Vinnartacon bestod av seitankött, en rökig chilisås, soltorkade tomater och solrosfrön, serverad med en sås gjord på rostad physalis, silverlök, jalapeños och koriander och slutligen toppad med med Soy Supreme, gurka och rädisor.

– Jag visste att vi hade en chans då jag vet av lång erfarenhet av köttätande att det bara är löjligt att påstå att vegansk mat inte skulle kunna stå sig mot kött. Vi äter rätt mycket burritos hemma, och jag och Benjamin har experimenterat fram en jäkligt bra sås under ett par månader, säger Tobias Lund som influerats av sitt halvår i San Fransisco.

Veganmat placerade sig även högt under McDonalds MyBurger – en tävling för amatörkockar som får chansen att presentera sina drömburgare. Fem vinnare får sina burgare serverade på McDonalds restauranger i höst. Av 40 000 tävlande gick en veganburgare till final men nådde inte riktigt ända fram. Lana Roslavcevas bönburgare med salsasås, isbergssallad, jalapeños, tomat och inlagd gurka gick hem hos jurymedlemmen Glenn Hysén, som kommenterade burgaren så här: ”Jag äter inte så ofta vegetariskt men den här var skitgod! Kanske bäst i dag”.

Spana gärna in Vegankrubb för receptet:
Sveriges bästa taco – här är receptet

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se