Vegansk bröllopsyra på vackra Gunnebo slott

2011-11-21

Mandelmoussetårta i tre våningar. Foto: Martin Österbrand.

Gunnebo slott utanför Göteborg är en populär plats för bröllop och fest. När köksmästaren Patrik Sewerin fick förfrågan om en helt vegansk bröllopsmeny, sattes kunskaperna på prov.
– Det var jättejättekul. Jag har jobbat som kock i tjugo år men har aldrig lagat vegansk bröllopsmeny tidigare, säger Patrik Sewerin.

I Mölndal, strax utanför Göteborg, ligger 1700-talsslottet Gunnebo. Att det gröna står i fokus, är tydligt på festmenyerna: Basilikanudlar med vårlök och mandelhumus. Piplökspaj och ugnsrostade rödbetor. Vitlöksångad mangold med morotsplättar. Köttet är ett tillbehör.
– Vi har det vegetariska tänket med oss på våra menyer. Vi har vänt på steken och skriver alltid ut köttet sist, säger Patrik Sewerin.

När det vankades veganskt bröllop den 12 november, blev det en intressant utmaning. Menyn bestod bland annat av jordärtskockskaka, friterad timjansurdeg och mandelmoussetårta.
– Det var väldigt roligt och häftigt. Vi är jättenöjda och jag hoppas på att få göra fler veganska bröllopsmiddagar i framtiden.

 

Bröllopsmenyn i sin helhet

Blomkålskräm med pumpafröfylld purjolök och syltade trattkantareller

Vitlöksgratinerad jordärtskockskaka med rökt rotselleri och hasselnötsvinägrett serveras med friterad timjansurdeg och kikärtspuré

Punschbakat päron med citronkanderade mandlar och fikonkompott

Mandelmoussetårta med äpple och kanel

 

Bilderna tagna av Martin Österbrand, Souschef på Gunnebo slott.

 

Jordärtskockskaka med friterad timjansurdeg. Foto: Martin Österbrand.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se