”Veganerna är fler än vi hade kunnat ana.”

2012-01-03

Foto: Kina Svantesson

Det nystartade företaget Gröna Kassen har levererat veganska och ekologiska matkassar till Stockholmarna sedan november. Pinto tar ett snack med Carl Houbaer, en av grundarna, för att kolla av läget i matkassebranschen.

Nu är vi alla nyfikna: Hur har det gått för Gröna Kassen?
– Vi är mycket nöjda med det resultat som Gröna Kassen har uppnått på en och en halv månad. Vi har fått mycket positiv respons från våra kunder. Intresset är stort och vi utvecklas hela tiden. Vi är lyhörda och försöker anpassa oss till våra kunders önskningar och behov.

Vad är folks reaktioner när ni berättar att kassen är vegansk?
Man kan säga att det finns tre kategorier. Veganerna är fler än vi hade kunnat ana och de älskar oss. För vegetarianerna är det blandat. Några tycker att det är skönt att få tips på hur man kan laga god och hälsosam mat utan mejeriprodukter. En del tycker att vi är det bästa miljövalet och för andra spelar det mindre roll.
Blandkostarna som har provat, har vi också fått positiv respons från. Folk tycker det är kul att prova alla nya råvaror de får från oss.

Kina Svantesson och Carl Houbaer. Foto: Christer Houbaer.

Tror du att det kommer bli en ökad efterfrågan på vegetariska kassar i framtiden eller är det ett tufft projekt ni gett er in på?
– Matkassar blev årets julklapp och ordet kom med i Språkrådets nyordslista i år. Det tyder något på hur branschen mår. Vi är först med veganska matkassar och det ser vi självklart som en ära. Vi drivs av vår vilja att servera människor bra mat som kroppen och miljön mår bra av och där djuren får leva.
Vi tror på att Gröna Kassen kommer vara en pådrivande verksamhet för vegansk mat. Vi lobbar redan i dag för att få veganska produkter ekologiska och för att få oveganska produkter veganska.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se