Vegabond: Napfenyes Etterem i Budapest

2011-09-02

Napfenyes Etterem är en vegansk restaurang med fokus på ungersk husmanskost, toppad med italienska klassiker som pizza, focaccia och pasta. Det är en mysig restaurang med källarvalv och familjär personal. Det finns också lite försäljning av tofu, ostar och annat för hemmabruk.

Vid mitt första besök satsade jag på gulasch till förrrätt och friterad ost som huvudrätt. Gulaschen var magnifik, rökig, mustig och syrlig i ett. Det varma bröts av med hjälp av en kall klick creme fraiche.

Sojaosten var friterad och knaprig, serverad med en ärt- och risrätt och en ljuvlig tartarsås. Min middagskamrat valde en enkel grönsakssoppa till förrätt men den var aningen trist. Till huvudrätt blev det en seitanrätt med klassisk, ungersk paprika, serverad med skrovliga potatisklyftor. De rejäla portioner lämnade inte fanns plats för någon efterrätt.

Vid ett senare besök testade vi deras pizzor: Fullkornbas med korv, seitankött och en smältost som var riktigt kalas. Medan vi väntade på vår mat, ringdes en beställning in på 50 pizzor åt ett indiskt sällskap som skulle komma dagen efter. Det var onekligen ett bevis för att pizzorna var lyckade.

Napfenyes Etterems hemsidan hittar du här:
www.napfenyesetterem.hu

Mattias Luks
mattias@pintomagasin.se