Ultuna Mejeri har begärts i konkurs

2017-01-11

Foto: Ultuna Mejeri.

Uppsalaföretaget Ultuna Mejeri startade 2014 och har specialiserat sig på veganska dessertostar. Trots att produkterna varit mycket uppskattade, har nu Ultuna Mejeri begärts i konkurs av styrelsen och grundarna.
– Det finns flera olika skäl till detta. Ett var att våra ostar hade så kort hållbarhetstid. Volymerna ökade inte tillräckligt snabbt samtidigt som distributionskostnaderna blev väldigt höga. Våra inkomster täckte inte våra utgifter och vi lyckades helt enkelt inte få företaget lönsamt, säger Johan Tilli, en av grundarna.

Ultuna Mejeri profilerade sig snabbt redan från start. Med produkter framställda med hjälp av traditionella, hantverksmässiga mejeritekniker och med ekologiska råvaror, var ostarna unika på marknaden i Sverige. Men det är inte enkelt att hitta lönsamhet.

– Vi försökte med många olika strategier och idéer och vi var på väg att lägga om fokus helt för att satsa på produktutveckling och helt nya produkter. Till slut fick vi dock inse att företagets ekonomi var för dålig och vi själva var för slitna för att kunna börja om från början, säger Cecilia Tilli, som också är en av grundarna.

Ultuna Mejeri har nu valt att gå ut och berätta om konkursen.

– Det finns ett tabu kring att prata om sina misslyckanden och vi ville passa på att avdramatisera detta nu när vi har chansen. Oftast får man mest uppmärksamhet när saker lyckas och går bra, och vi har båda gjort många sådana ”framgångsintervjuer”, men ingen lyckas med allt. Förhoppningsvis kan det vara till stöd för någon annan någon gång. Det har varit otroligt lärorikt, säger Johan Tilli.

Han är inte bara osttillverkare, utan även musiker. Hans band Death Team är nominerat till Årets Grupp i P3 Guld. Och Cecilia Tilli kommer jobba en del med det gemensamma skivbolaget Rich Parents. Båda har dock flera idéer på framtida företag, när de fått ekonomin på fötter igen.

– Det är jätteviktigt att våga satsa även på sådant som är svårt och när man inte är säker på hur det kommer att gå, avslutar Cecilia Tilli.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se