Tofu med schezuanpeppar i stället för varan

2011-09-19

Han är bland annat känd som Robinson-Niklas och det är nu tio år sen han befriade en varan till de andra deltagarnas stora förtret. Niklas Berg är fortfarande vegan, anser att veganer äter roligare mat än andra och har tips på vad man kan käka om man vill undvika varaner på tallriken.

Vad gör du nuförtiden, Niklas Berg?

– Jag har tjänstledigt från Palestinagrupperna där jag jobbar med bistånd. Nu tar jag min masterexamen i Umeå och engagerar mig på fritiden i olika projekt, som replantpalestine.org. I november planerar jag en resa till Nordafrika för att lära mig om demokratirörelserna och hälsa på en vän som nekats asyl i Sverige och är delaktig i 17-februari-revolutionen i Libyen.

Finns ditt engagemang för djuren fortfarande kvar?

– Självklart. Det var mitt första engagemang som allt annat utgår från och där jag lärde mig om ansvar, makt och solidaritet. Just nu är jag inte engagerad i någon organiserad form.

Tycker du att synen på veganer har förändrats sen den tiden då du var med i Robinson?

– Ja, det är inte så laddat längre som förr då Säpo såg oss som ett samhällshot och Aschberg gjorde förnedringsprogram. Framförallt har dock förutsättningarna att vara vegan förändrats. På 90-talet fick man gå till hälsokosten för att köpa Friggs grytbitar. I dag överträffar utbudet våra dåvarande utopier och jag tycker jag ofta hittar nya specialprodukter som jag då trodde att jag aldrig skulle få se.

Om man ska avstå varan, vilken vegorätt skulle du tipsa Pintos läsare om?

– Veganer äter generellt mycket godare mat än andra människor. Av kollegors och klasskompisars matlådor att döma råder fullständig apati i köken, medan det experimenteras för fullt i de veganska hemmen. Jag skulle nog tipsa om något enkelt. Ett paket tofutärningar med hackad vitlök, ingefära och en tomat. Köp en god chili och blanda i. Och hitta en affär med schezuanpeppar som du mortlar och blandar i. Alltid gott.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se