Testpanelen: ”Som ett vått hundöra i munnen.”

2011-10-03

Niklas drömmer om mormors vaniljsås. Emil saknar kanel i äppelpajen. Moa kallar en av såserna för ”redning”. Vem blir vinnare när Pintos testpanel käkar Ekströms äppelpaj med fyra sorters vaniljsås?

Det är fikadags hos Niklas Johansson i Göteborg. Han har bjudit hem vännerna Moa Ranum och Emil Jonasson på äppelpaj och vaniljsås. Inte bara en sås, utan fyra. Pinto vill undersöka vilken vaniljsås som håller måttet och vilken som Niklas beskriver som…ja, ett vått hundöra.

Till såserna avnjuts Ekströms äppelpaj, som enkelt monterats av fryst pajmix. Äpple i ena påshalvan och smuldeg i andra. Ner i en form och en halvtimme senare står den på Niklas köksbord.
– Den är mycket god. Jag saknar lite kanel men annars är den underbar och man känner tydligt äppelbitarna, är Emils betyg.

Vaniljsåserna vi valt ut är Oatlys, Carlshamns och sprillans nya Alpro, samt Ekströms kokmarsán, som är den enda som tjocknar med sojamjölk.
– Ingen är lika god som mammas och mormors vaniljsås, säger Niklas.
– När åt du den senast då? frågar Moa och antyder att han nog glömt bort smaken.
– Tjaa, det är väl 15 år sedan, svarar Niklas.

 

Emil, Niklas och Moa har en vaniljkväll.

Oatly 

Oatly får ett medelbetyg av testpanelen med en 2:a och två 4:or.

Kommentarer:
”För tunn och för söt.”
”Lite lös, väldigt söt men liknar mest vanlig vaniljsås¨.”
”Som smält glass.”

 

Carlshamn

Carlhamns får en 1:a av alla tre.

Kommentarer:
”Oj, den är alldeles brun.”
”Kort och stum i smaken.”
”Platt smak.”
”Extremt liten förpackning.”

 

Alpro

Alpro får ett medelbetyg med två 3:or och en 4:a.

Kommentarer:
”God och tydlig vaniljsmak.”
”Den här är bäst, de andra är för söta.”
”Typisk sojaeftersmak.”
”Den är som att få ett vått hundöra i munnen.”

 

Ekströms

Ekströms får 2:or av alla tre.

Kommentarer:
”Meningslös men fin konsistens.”
”Äcklig med paj, passar mer som tårtfyllning.”
”Smakar som en såsredning.”
”Pulverkänsla mot tungan.”

 

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se