Tessans söta sprider vegansk cupcakeglädje

2012-05-11

Att cupcakes är en trend, har knappast undgått någon. För Therese Madjar Åhs är det ett jobb och en hobby på samma gång. Hon har startat företaget Tessans söta och hon ryggar inte för att baka veganskt.
– Tessans söta är en dröm jag haft länge. Jag visste bara inte om det förrän förra sommaren då insikten kom som en blixt från klar himmel.

På det lilla arbetarfiket i utkanten av Göteborg hyr Therese Madjar Åhs en egen plats för sin cateringverksamhet. Här bakas det muffins med rosa frosting och chokladmousse på höjden och bredden. Och veganskt är inget främmande för Therese.
– Att jag ville göra veganska bakverk var klart ganska tidigt. Jag vet ärligt talat inte varför. Kanske för att jag har en dröm om att alla skall kunna äta mina bakverk, även om man inte kan eller inte vill äta vissa födoämnen, berättar Therese.

Det var när hon skulle baka cupcakes till en fest som den första utmaningen kom. En av gästerna var vegan. Efter en stund av funderingar, testade hon en cupcake med avocado, mandel och citrus
– Det blev en succé direkt. Alla mina vänner föredrog de veganska cupcakesen framför de vanliga. Dagen efter tog jag fram en variant med choklad och jordnötssmör. Och dagen efter det testade jag en med chokladmousse.

Att baka från grunden är viktigt. Therese gör sin egen mandelmjölk och med hjälp av bär och grönsaker, blir muffinsarna saftiga. Hon är också noggrann med innehållsförteckningar och har stenkoll på e-nummer och tillsatser.
– Jag har haft problem med är att hitta veganskt strössel. Det är väldigt många som innehåller shellack, bivax eller karmin. Nu har jag smittat min man också, så vi står båda och lusläser innehållsförteckningar så fort vi ser något nytt i affären. Det har lönat sig och vi har lyckats hitta några sorters strössel som har tagit färg från till exempel kol och fruktextrakt, berättar Therese.

Företaget är nytt och nu väntar marknadsföringen. Therese vill gärna vidga verksamheten och börja sälja till kaféer. Att erbjuda cupcakes på arbetarfiket var dock ingen dundersuccé.
– Dels är det för att det ligger lite avsides och att det är ett arbetarfik som bara har öppet över frukost och lunch. Det är ju inte direkt den tiden på dagen som man är mest sugen på att köpa cupcakes. Och arbetarna kommer ju dit för pytt i panna och falukorvsmacka och inte för små söta bakverk, säger Therese.

I framtiden vill Tessans söta kunna erbjuda veganska tårtor, cake pops och whoppie pies. Bröllopstårta står också på önskelistan.
– Ingenting är omöjligt om man har modet och viljan att testa sig fram tills man hittar bra recept och det är precis det jag har. Jag är inte heller rädd för att experimentera och det hjälper ju till en hel del. Jag vill att ett rikt veganskt utbud ska vara en del av företaget.

Också sugen?
www.tessans.seJenny Luks
jenny@pintomagasin.se