Spoons kokar soppa på en böna

2012-06-08

Nyttig snabbmat växer inte på träd. Och nyttig vegansk snabbmat tillhör inte heller vanligheterna. Det ville företaget Spoons ändra på och började tillverka färdigmat med grönsaker, rotfrukter och baljväxter, utan tillsatser.
– Vi tyckte att utbudet av bra, nyttig och smakrik ”food on the go” för veganer var väldigt dåligt. Vi såg att det fanns en öppning att erbjuda en smakrik och mättande upplevelse, säger Ulrika Gervais från Spoons.

Allt är inte veganskt i Spoons sortiment men det finns en ambition att ta fram fler produkter utan mejerier och gluten. I sortimentet finns bland annat vegansk tomatsoppa och en rödbetssoppa. Den marockanska grytan med kikärtor passar de veganer som äter honung. Nu lanseras också en buttersquashsoppa och en italiensk lantgryta.
– Konceptet för grytorna är att använda baljväxter som basprodukt och därefter ha olika grönsaker och även kött i en del produkter. Bönor är rika på protein och fibrer och är naturligt fettsnåla och ger lång en lång mättnadskänsla. De är helt enkelt superfood som bör användas oftare i matlagningen, oavsett om du är vegan eller inte, säger Ulrika Gervais.

Just nu återfinns Spoons produkter bara i Skåne och i Stockholm. Förhoppningen är så klart en större spridning.
– Det är inte så lätt när man är liten att få det hela gå ihop. Det stora problemet är logistiken men vi hoppas att försäljningen kommer att fortsätta öka, vilket kommer att ge oss en chans att lanseras i andra delar i Sverige snabbare.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se