Sockerbagaren som bakar drömmar

2011-10-03

Han har bakat åtskilliga cupcakes under sina år som vegan. Nu får Daniel Rolke äntligen arbeta med sin hobby, som konditor på den vegetariska restaurangen Hermans.
– Att få baka cupcakes är bland det bästa jag vet, speciellt då man får möjlighet att vara kreativ och kan ta fram nya smaker och utseenden.

 

Utsikten i soluppgången måste vara hänförande. Hermans läge uppe på Fjällgatan i Stockholm är välkänd. Nattetid breder Gamla stan och Gröna Lund glittrande ut sig och inne i köket står Daniel Rolke och bakar.
– Det är verkligen jätteroligt att få jobba med något man brinner för. Jag har alltid älskat att baka och ser det som en utmaning att försöka ta fram nya, fina bakverk som dessutom smakar gott. Veganism utan kakor är som kärlek utan kyssar, säger Daniel Rolke.

Att jobba som konditor innebär en hel del nattarbete. Bakverken måste stå färdiga till morgonens och förmiddagens sötsugna gäster. Vissa nätter bakas det hallon-, äppel- och blåbärspajer för hela slanten men andra nätter är det mindre att göra. Då passar Daniel Rolke på att experimentera.
– I nuläget har jag mest bakat de bakverk som redan finns på Hermans men jag har också introducerat några egna kakor. Vi har provat ett par olika sorters cupcakes och favoriten bland personalen och kunderna verkar ha blivit en med banan, choklad och rostade hasselnötter.

Drömmen om de perfekta bakverken är drivkraften bakom Daniel Rolkes passion. Nätterna på Hermans, tillsammans med det trevliga gänget, ger upphov till planer på att ta fram en bra ljus choklad, som kan användas i bakning.
– En ljus choklad skulle öppna många fler dörrar. Och jag vill se en grädde som har en bättre konsistens, smak och framförallt hållbarhet än de nuvarande så man kan göra gräddtårtor som kan stå i några timmar utan att de börjar rinna. När det gäller vegoprodukter så går ju utveckligen hela tiden framåt, så en vacker dag kommer de att finnas där, säger Daniel Rolke.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se