”Snart kommer jag till Halvars kiosk…”

2012-04-12

Raw food-tallrik och grönsaksbiffar på ekologiska Mimmis Visthus.

”Hur ska det här gå till?” tänker jag. Jag ska skriva om mitt Norrköping, utan att vara partisk. Under många år var mina hemvändarresor präglade av kurrande mage. Nu vet jag inte vart jag ska ta vägen i den uppsjö av tillgänglighet som drabbat stan. Ett veckoslut går så snabbt. Jag och mitt sällskap lägger upp ett schema för att hinna med. Tåget rullar in. Bums iväg med väskorna. Nu blir det lunch på Arbetets museum.

Det finns förvisso ätbar lunch i restaurangen på sjätte våningen men vi väljer Café Strykjärnet på entréplan. Här finns veganskt på menyn, har vi hört. Och det stämmer. Jag väljer grönsaksbiffen med pastasallad och cheddarost. Jovars, det funkar och jag drabbas av den där eviga tacksamheten. Det är ingen måltid för en kung men jag är glad ändå. Till efterrätt blir det en havrekaka med vit choklad.

Solen gör mig sprallig men ännu har inte värmen letat sig in under jackan. Vi tar den sedvanliga promenaden genom industrilandskapet, som blivit Norrköpings signum. Vid varje besök upptäcker jag fler och fler byggnader som fått nytt liv. Vi tittar på de dundrande vattenmassorna, som på kvällen är belysta.

Vi tar dagens första öl och ser fram emot kvällens spelning. Skymningen faller och vi hinner med lite tex mex på Matcompagniet i Glasellipsen. Vi får själva guida den osäkra personalen och till sist har vi en självkomponerad tallrik med bönröra, ris, majs, nachos och salsa. Än så länge har vi kommit undan billigt.

Vegansk meny på Café Strykjärnet.

Det är kväll. Det är spelning. Det är natt och det är en förbaskat hungrig förmiddag. Jag har sett fram emot raw food på ekologiska Mimmis Visthus i det nyrenoverade Knäppingsborgskvarteret. En perfekt start på dagen för den som ämnar promenera runt Motala ström. Vi får hosta upp storsedlarna men det är det värt.

Jag väljer pizza. Mitt sällskap väljer sallad. Tallrikarna ser ungefär likadana ut, så där som raw food brukar göra. Det är ett lass med grönt, på knäckig botten och vi väljer till grönsaksbiffar. Men attans vad det kittlar gott i kistan. Det känns lyxigt och väldigt reko.

Helgen präglas av sol och en kylig bris. Promenaden runt Strömmen är obligatorisk. Femöresbron. Änder som kvackar. Nyförälskade par som håller handen. Vi fortsätter upp till Konstmuséet. Inte för att titta på konst. Oh nej. Vi har läst om det nyöppnade vegetariska kaféet som huserar här. Det är bara öppet tre dagar i veckan och passande nog i dag. Kladdkakan med hallon och grädde är precis vad jag är sugen på. Vi är lite sent ute men här finns i vanliga fall mängder med veganfika och även soppa med bröd.

Vi är proppis och roar oss med att testa den nya spårvagnssträckan. Jag har bytt en spårvagnsstad mot en annan men självklart har Norrköping de snyggaste. Så är det bara. Inte förrän efter nio orkar vi tänka på mat igen. Ett återkommande tips är indiska Indra på Bråddgatan, mittemot klassiska Kafé Broadway. Där sprudlar 50-tal och Eldkvarn på längden och tvären men det finns inget veganskt så Indra får det bli.

Lokalen är piffig och mysig. Alla vegorätter kan göras veganska, enligt menyn. Det är en sanning med modifikation dock. Att ta bort avgörande ingredienser utan att ersätta dem, är en välkänd vegansk besvikelse. Men maten är rejält god, särskilt Bhendi Kadai: Färsk okra med paprika, tomat och ingefära.

Nästa dag checkar vi ut, låser in våra väskor, letar oss hungriga genom ett tomt Norrköping. Efter en snabb macka på Waynes Coffee, lyckas jag trycka ner en glass på Halvars. Den anrika glasskiosken på Södra Promenaden är ett av de få ställen i landet där man kan proppa i sig en rejäl strut med både soja- och havreglasskulor. Magen är nöjd. Alla är nöjda. Vi tar spånken till tågstationen. Jag kommer återvända. Det är ju min hemstad.

”Snart kommer jag till Halvars kiosk. Där köper jag en glass. Och går på promenaden och slickar på min strut. Jag går på promenaden och väntar på att det ska ringa ut.” /Ulf Lundell


Café Strykjärnet
Arbetets museum, Laxholmen
www.cafestrykjarnet.se

Matcompagniet
Drottninggatan 5, Glasellipsen
www.matcompagniet.se

Mimmis Visthus
Skolgatan 1, Knäppingsborg
www.mimmisvisthus.se

Konstkaféet
OBS: Konstkaféet har stängt!

Indra
Bråddgatan 19
www.restaurangindra.se

Halvars kiosk
Södra Promenaden
www.halvarsglass.se

 

Tre sorters veganglass på Halvars glasskiosk.
Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se