Skralt intresse för veganprodukter på ICA

2011-10-31

Veganska fiskpinnar från Redwood.

Medan konkurrenterna Hemköp och Coop fyller kyldiskarna med veganska sojakorvar, stekar, tofus och pålägg, tycks ICA inte vara lika intresserad av veganer som målgrupp. Pressekreterare Sara Hjelm hänvisar till det utbud som är standard för alla kedjor: Hälsans Kök och Findus, vars sortiment till största del är lakto-ovovegetariskt.

Det är nu flera år sedan som Hemköp och Coop började samarbeta med grossisten Biofood. I de flesta större livsmedelsbutiker i storstadsområdena, är sortimentet från varumärkena Taifun, Topas och Redwood standard i kyldisken. På ICA finns dessa produkter endast i ett fåtal butiker.
– Eftersom alla ICA-butiker ägs och drivs av fria handlare, kan handlarna på egen hand köpa in varor från olika leverantörer. Detta är dock något som varje enskild butik måste besvara. I dagläget har vi centralt ingenting från Biofood, förutom bovete och kokos till vårt I love eco-sortiment, säger Sara Hjelm.

En av de få butiker i landet som faktiskt visat intresse för Biofoods produkter är ICA Kvantum Hjertberg i Lidköping. Butikschefen Magnus Friberg insåg att det finns en efterfrågan, efter att ha blivit flitigt kontaktad av veganer i området.
– Vi fick flera förfrågningar så vi tänkte att ”nej, nu ska vi bli bättre på det här”. Vi har ingen veganexpert i butiken tyvärr men vi försöker lära oss sakta men säkert. Veganer är en kunnig kundgrupp som vet vad de vill ha.

På Hjertbergs har man satsat stort och på hyllorna trängs allt från veganska korvar, filéer och grillbitar, till färdiga sojafärssåser, patéer och pesto från grossisterna Biofood, Goodtrade och DeGusto.
– Det hade varit mycket enklare om vi kunde beställa produkterna från ICA centralt. Nu måste vi själva ta kontakt med varje leverantör, vilket så klart är lite krångligare. Jag har varit i kontakt med ICA om detta men inte fått något svar ännu, säger Magnus Friberg.

Okunnigheten hos ICA centralt är tydlig. Sara Hjelm mailar över bilder på Findus Simply Green-serie, där tre av fem produkter är lakto-ovovegetariska. Hon hänvisar också till ICAs eget märke Gott Liv.
– Gott Liv består av vegetariska och veganska varor, bland annat frysta korvar, burgare och färs men korven och burgarna innehåller ägg. Under märket Hälsans Kök har vi ytterligare 17 produkter som är vegetariska eller veganska. Till dessa varor hör bland annat schnitzel, falafel och färs. Jag kan dessvärre inte deklarera för vilka varor som innehåller ägg, säger Sara Hjelm.

Av det nämnda utbudet består det veganska av två sorters färs och en falafel. Det finns dock ett intresse av att förbättra sortimentet, enligt Sara Hjelm.
– Det finns en ambition från ICA centralt att hela tiden se över, utveckla och förbättra vårt sortiment för att möta våra kunders behov och efterfrågan. Det gäller såväl vegansortimentet som övriga delar av vårt utbud. Vi håller just nu på att se över möjligheterna och alternativen för att utöka vegansortimentet ännu mer.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se