Premiär för tredje kokboken utan ägg och mjölk

2011-09-24

Foto: Karolina Tegelaar

Hundratals kakor utan ägg och mjölk kittlade många nyfikna gommar under Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Kakboksförfattaren Karolina Tegelaar bjöd på vegansk cheesecake i Djurens Rätts monter. Hennes tredje kokbok hade premiär under mässan och sju böcker till är planerade.

Karolina Tegelaar är uppvuxen på en bondgård, är utbildad biolog och doktorand i etologi. Och hon har ett närmast tvångsmässigt intresse för att baka – utan ägg och mjölk. Under Bokmässan släpper hon sin tredje kokbok på ett halvår: Tårtor och cheesecakes.
– I november släpper vi en bok om julbakverk och jag planerar ytterligare sex böcker, bland annat med chokladbakverk, amerikanska kakor och en med svensk husmanskost, säger Karolina Tegelaar.

”Vi” är Karolina och maken Bebben. Bebben har startat ett förlag enbart för att ge ut Karolinas böcker.
– Jag försökte få henne att sluta baka kakor så jag tyckte vi kunde ge ut recepten i bokform. Men hon bakar fortfarande, säger Bebben Tegelaar och skrattar uppgivet men hjärtligt.

Foto: Fredrik Nilsson

Vill ta fram bättre recept

Drivkraften bakom bakandet är bristen på bra befintliga recept.
– Jag läste ofta recept som utgav sig för att vara ”världens bästa tårtbotten” men det stämmer ju inte. Jag blev sur och bestämde mig för att själv ta fram bra recept, säger Karolina Tegelaar.

Idéen är att kokböckerna ska tilltala både veganer och allergiker. Det finns en strategi bakom att inte kalla böckerna för veganska.
– Jag tror ordet vegansk skrämmer bort många och folk tror att det är nåt konstigt. Vi har vänner som är allergiska mot ägg men som inte tänkt på att kolla upp veganska recept. När vi bjöd på våra kakor blev de väldigt glada över för en gångs skull slippa äta fruktsallad.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se