Pintos favoriter på det veganska julbordet

2011-12-01

Foto: Hendrik Zeitler

Oavsett vad man anser om köttsubstitut, är det svårt att värja sig i juletider. Traditioner är traditioner och på julbordet förväntas allt vara sig likt. Dessutom är det en högtid då många vill visa upp för släkt och vänner, att det går utmärkt att äta veganskt. Pinto tipsar om skinkor, korvar och sillar som inte bara är julvänliga, utan också djurvänliga.

Självklart går det att tillaga ett helt grönsaksbaserat julbord, med härliga auberginebollar, saffransallader och morotslådor. Pinto håller dock hårt på traditionerna och tipsar om hur du kan bjuda in till en helt vanlig jul, med helt vanlig mat.

Inga rumpor på bordet

På Pintos julbord hittar vi två sorters skinkor: Astrid & Apornas Julsk*nka (fast utan rumpa) och Wheatys Kassler, importerad av Gothenburgian Seitanfoods under epitetet Vintergrisen. Båda skinkorna går att griljera och återfinns främst i välsorterade hälsokostbutiker i storstadsområdena. Seitanfoods finns även som webbshop. Köttbullarna på Pintos julbord kommer också från Astrid & Aporna och kallas rätt och slätt Göttbullar.

Portabello i stället för sill

Det finns gott om korvar på marknaden. Sedan grossisten Biofood började leverera till de stora livsmedelskedjorna, återfinns numera Taifun och Redwood i många vanliga butiker. I vissa hälsokostbutiker går det också att göra djupdykningar bland märken som Viana och Wheaty. Pinto har också valt olika pålägg till vörtbrödet: Det skinkliknande Rasher och osten Cheezly från Redwood.

Att göra sillinläggningar på auberginer är en mångårig klassiker. Kokta, sillstora bitar får skön konsistens och utseende, och kan läggas in i färdiga sillkryddor eller i en senapslag. Pinto har valt att göra en senapssill på skivad portabellosvamp, vilket ger lite mer stadga och framför allt variation.

Gott om grönt

För att få lite extra smak på en Janssons frestelse, är det vanligt att byta ut ansjovisen mot tamari, örtpastej eller oliver. Pinto testade en variant med champinjoner och kryddpeppar, med en mustig och smakrik karaktär.

Övriga måsten på julbordet är ju redan vegetariska. Rödbetssallad, olika kålsallader, apelsinris och lussekatter kan lätt göras om till veganska varianter med hjälp av soja- eller havregrädde, äggfri majonnäs och dessertgrädde från Go Green eller Soyatoo. Och så får vi inte glömma brysselkålen, rödkålen grönkålen och brunkålen. Och pepparkakorna så klart.

 

Vill du ha fler tips på
produkter och recept?

Ladda ner Pintos julhäfte,
där vi samlat mat och bilder
från några av landets bästa
amatörkockar.

 

 

 

 

 

Foto: Hendrik Zeitler

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se