Pinto presenterar: Veganska frukosttips

2016-06-15

Scrambled tofu, sojakorvar och rostade mackor. Foto: Jenny Luks.

En vegansk frukost kan vara minst lika varierad som en blandkostfrukost. Eller lika ensidigt enkel om man så önskar. Ibland är en ostmacka och en kopp kaffe det enda man vill ha. I de lite större matbutikerna är det enkelt att hitta veganska pålägg som hårda och mjuka ostar, mjölkfritt margarin, pastejer, hummus och tångkaviar, samt en rad olika yoghurtsorter.

En av de vanligaste  frågorna för en nybliven vegan, är vad man kan äta till frukost. En enkel regel är att äta som vanligt men byta ut ost, korv, komjölk och yoghurt mot vegetabiliska varianter. Men passa också gärna på att testa nya saker! Hummus, pastejer och massor av grönt, kan vara ett sätt att få frukosten att kännas pånyttfödd.

Pinto Magasins frukostbord

  • Smörgås med solrospastej, chorizoskivor och grönsaker
  • Smörgås med paprikahummus och grönsaker
  • Rostat bröd med kokosost och aprikosmarmelad
  • Rostat bröd med jordnötssmör
  • Knäckebröd med tångkaviar, tofuskivor och dill
  • Soygurt med banan, nötter och bär
  • Scrambled tofu, sojakorv och vita bönor
  • Smoothie med banan och blåbär
  • Kaffe och te med havremjölk

Veganska ostar, pålägg och växtbaserad yoghurt finns i de flesta större butiker.

Har man tur att bo i närheten av en stor matbutik, ökar chansen att hitta roliga pålägg i sektionen för vegokylvaror. Här finns hårdostar från Violife och Astrid och aporna, korv- och skinkpålägg från Wheaty/Veggyness och Astrid och aporna, samt den trevliga tubkaviaren från Lysekils.

I mejeridisken finns Oatlys mjukost PåMackan och bland torrvarorna finns den klassiska pastejen Tartex i flera smaker. I vissa butiker – framför allt på ICA – saluförs solrospastejer från Urtekram.

Yoghurtvarianter finns i en uppsjö. Alpro, Oatly och Planti erbjuder både naturella och smaksatta. Och glöm inte margarinet! Numera finns fyra helt veganska margariner i vanliga matbutiker.

Fyra veganska margariner: Mjölkfria ICA, Carlshamn, Flora och Coop.

Hummus med grillad paprika

2 burkar kikärtor
1-2 inlagda grillade röda paprikor (eller grilla själv i ugnen)
3-4 inlagda soltorkade tomater
1 msk tahini
1 msk olivolja
1 msk chilisås
1 msk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
salt och peppar
1 tsk paprikapulver
1 knippe persilja

Häll av vätskan från kikärtorna och mixa dem släta med en stavmixer eller matberedare. Rör ner de övriga ingredienserna och mixa väl. Salta och peppra efter tycke och smak. Strö över paprikapulver och klippt persilja.

Smörgåsar med hummus, korv och grönsaker, smoothie och soygurt med müsli.

Scrambled tofu

1 pkt silkentofu (mjuk tofu)
olja
1 tsk curry
1/2 tsk örtsalt
ev 2 msk jästflingor

Öppna tofupaketet och häll av vätskan. Lägg tofun i en bunke och krama sönder den varsamt med handen eller en gaffel. Värm pannan ordentligt och fräs tofun i olja. Krydda med curry och örtsalt. Strö eventuellt över jästflingor om det finns hemma. Vänd runt tofun försiktigt i pannan till den fått färg. Servera med korvar eller på en smörgås.

Banan- och blåbärssmoothie

2 bananer
1 pkt frysta eller färska blåbär
en näve färsk babyspenat
5-7 dl växtmjölk

Dela bananerna i mindre bitar och lägg i en mixer. Häll över tinade/färska bär. Tillsätt spenat och mjölk och mixa till en slät dryck. Variera mängden mjölk efter tycke och smak. Smoothien går att variera i oändlighet. Grönkål kan vara ett alternativ till spenaten. Och givetvis kan frukt och bär bytas ut mot just dina favoriter. Förbered gärna kvällen innan så att smoothien kan serveras riktigt kall.

Lysekils mildrökta tångkaviar med naturell tofu och dill.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se