Pinto och Vegokoll spanar in Vegoåret 2012

2012-12-29

Det är dags att sammanfatta Vegoåret 2012. Vad var värt att minnas och vad vill vi helst glömma? Jenny Luks från Pinto Magasin och Gabriella Terneborg från Vegokoll listar bu och bä i vegovärlden.

 

Årets produkt

Gabriella: Jag säger Alströmers Gourmet Potatisgratäng. Det är faktiskt rätt häftigt att det finns en färdig, gräddig vegansk potatisgratäng på marknaden. Även om den blir minst lika god om jag gör den själv från grunden.

Jenny: Anammas Vegopuckar (bilden). Perfekta till brunsås och potäter.

Årets pålägg

Gabriella: VeGourmet salami smörgåskorv. De är väldigt goda tycker jag med de små riskornen i.

Jenny: Wilmersburgers ost. Den enda ost som faktiskt påminner lite om ko-ost och som inte har den karaktäristiska sojasmaken.

Årets mejeriprodukt

Gabriella: Helt klart Alpros Airy & Creamy. Bästa grädden!

Jenny: Airy & Creamy är tveklöst marknadens bästa vispgrädde. I övrigt måste jag även nämna Carlshamns smaksatta matgrädde. Mer sånt!

Årets kaka

Gabriella: Jag kommer inte på någon som är värd att nämnas. (OBS: Jag har inte glömt Singoalla Cheesecake, men den är inte så god att den förtjänar att hamna här.)

Jenny: Delicatos Turkisk peppar-boll! Oj oj, vad god. Beroendeframkallande (men tyvärr med bivax).

Årets godis

Gabriella: Änglamarks blåbärschoklad. Jag har blivit stamkund på den. Den är krämig och jättegod!

Jenny: Min vän Ástas alla godsaker som hon med stor kärlek bjuder alla på. Hembakat rockar rumpan av allt köpesnask.

Årets mest udda och otippade

Gabriella: Äggulan The Vegg (bilden). Jag har haft påsen i kökslådan i ett halvår, vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Ibland vänjer man sig snabbt av med vissa saker som man inte längre kan göra. Dessutom var jag aldrig förtjust i äggula.

Jenny: Då kan jag fylla i att The Vegg varken är gott eller praktiskt. Smakar bara svavel och går inte alls att steka, som utlovat. Udda är ordet!

Årets kafé

Gabriella: Jag säger Trädgårdscaféet i Borlänge som vi äntligen lyckades besöka. Det var en fin upplevelse.

Jenny: Café Con Amor i Göteborg. Ett blandkostkafé med veganintresse. Här serveras bland annat dammsugare, biskvier och mazariner. Kanske inte av högsta kvalitet men jag gillar ambitionen.

Årets svenska restaurangupplevelse

Gabriella: Det är oerhört skralt på denna punkt. Och det stör mej eftersom jag älskar att äta ute. Jag har en pyttegrej som får nämnas som min godaste upplevelse: Smårätten Gachi Namul – Stekt marinerad aubergine med sesamolja och vitlök på Korean House i Stockholm. Det finaste var bröllopsmiddagen på Gondolen, tihi.

Jenny: Kin Long i Malmö. Otroligt mysigt att sitta på kuddar på golvet och få en trerättersmiddag med hög klass. God service och stor veganmedvetenhet.

Årets utländska restaurangupplevelse

Gabriella: Det får väl vara mitt besök på det veganska bed & breakfaststället Gentle Gourmet i Paris. Tyvärr finns det inte längre men ägarna har istället öppnat en restaurang: Gentle Gourmet Café. Jag fick besöka restaurangen innan de öppnade, när det stod färgburkar på det pappersklädda golvet. Det var också en upplevelse!

Jenny: Jag hade förmånen att besöka Brighton igen och kan därför med glädje nämna finrestaurangen Terre à Terre. Mmm…doughnutsticks doppade i en ljuvlig choklad- och karamelsås. Måste. Åka. Tillbaka.

Årets ”Gör om – gör rätt”

Gabriella: 1) McWrap (bilden). Jag tycker det är bra att återanvända grejer, men nån måtta får det vara. 2) Alpros vaniljyoghurt som varit himmelsk förut, blev blaskig och har fått en konstig smak. Bu, den köper jag inte längre.

Jenny: Max, som tog bort sin falafelburgare. Jag tyckte i och för sig inte att den var så god men om jag drivit en restaurang, hade jag tänkt: ”Hm, vegomaten säljer inte. Man kanske borde göra den godare?”. I stället lämnar man kvar en snustorr burgare utan dressing.

Årets försvinnande

Gabriella: Tofulines mjukostar. Och den planerade flytten av glasstillverkningen. Hela Sveriges veganska glassframtid känns oerhört skakig.

Jenny: Redwood försvann ur Biofoods sortiment och nu är det svårt att få tag på deras produkter, om man inte har en välsorterad hälsokost i närheten.

Årets uppstickare

Gabriella: Hilarius Larssons Delikatessmanufaktur som levererar veganska jultallrikar i Stockholmsområdet inkluderat egentillverkade skinkor, köttbullar och revbensspjäll!

Jenny: Då nämner jag Veganfoods, som också är ett nystartat cateringföretag. Kul att det finns folk som vågar satsa.

Årets ”Jag väntar fortfarande på…”

Gabriella: En vegansk crème fraiche. Jag har aldrig riktigt gillat Sour Supreme. Varför kommer inte Carlshamn eller Alpro med nån bra (=godare och billigare än SS och en som inte går upp i rök när man rör ner den i stekpannan).

Jenny: En god ost. Snart tar jag personligen tag i detta och startar fabrik. Wilmersburger räcker inte ända fram.

Årets kokbok

Gabriella: Jag sa ju Tegelaar förra året så henne kan jag ju egentligen inte nämna igen, men det finns inget annat som är värt att nämnas tycker jag, Kakboken rules. Den snyggaste är Köttfri måndag-kokboken.

Jenny: Förutom Kakböckerna skulle jag vilja nämna nyutgåvan av klassikern Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist – nu med seitan, tzay och tydlig veganmärkning.

Årets överraskningsvegan

Gabriella: Larry JR Hagman!

Jenny: Jag läste precis om hockeyspelarna Mike Zigomanis och Stephen Murphy som trots tråkningar från lagkamrater valt att ”komma ut” som veganer. De är mina personliga hjältar just nu.

Årets ”Vill jag puffa lite extra för”

Gabriella: FRYs grejer (bilden) som dyker upp mer och mer i vanliga matbutiker.

Jenny: Bloggen Vegologi där Rasmus Klockljung hängivet bjussar på recept och matsedlar.

Årets slaktfest

Gabriella: ICAs tidning ”Gott, godare, grillat”. Detta var mitt argaste blogginlägg under året. ICA tror att det är 1882, de borde ta till sig det som Klara Zimmergren säger (se nedan).

Jenny: Kvällstidningen GT tar politisk ställning och serverar gratis kött utanför vegetariska Way Out West-festivalen. Patetiskt!

Årets bra 1

Gabriella: Årets bästa tidningsrubrik var Aftonbladet den 31 augusti: ”Ny forskning: Vi måste bli vegetarianer”.

Jenny: Att Way Out West vågade ta det kontroversiella beslutet att bannlysa kött på festivalområdet. De fick mycket ris men bra mycket mer ros.

Årets bra 2

Gabriella: Jag tycker Klara Zimmergren var cool i Sommar i P1 den 1 juli när hon sa: ”Var inte gammaldags, var modern – skit i kött”.

Jenny: Jag har hört talas om minst två nya veganrestauranger som kan poppa upp 2013. Det är bara på planeringsstadiet ännu men jag håller tummarna riktigt hårt.

Summa summarum 2012

Gabriella: Inget toppenår måste jag ärligt säga. Inga fantastiska höjdare dök upp i vegodjungeln. Jag hoppas att 2013 överraskar.

Jenny: Kanske är det så att det inte finns någon enskild produkt eller händelse som sticker ut men jag tycket utbudet i butikerna är årets stora behållning. FRY, Vegusto och Taifun är inte längre bara tillgängligt i specialbutiker. Det finns inte längre någon ursäkt för att inte äta vego.

 

Gott nytt år önskar Gabriella & Jenny!

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se