Pinto och Vegokoll presenterar årets vegolista

2013-12-30

Pintos Jenny Luks och Vegokolls Gabriella Terneborg. Foto: Mattias Luks.

Det är dags för Pinto Magasin att på årets näst sista dag presentera årets bu och bä, som vanligt i samarbete med Vegokolls Gabriella Terneborg. Och med det önskar vi alla våra läsare ett gott nytt vegoår. Besök gärna vår Facebooksida och fyll på med dina egna hyllningar.

Årets produkt:

Gabriella: Astrid och apornas ost Jeezly och VeGourmet Jeezini Santi i 400 g förpackning. Jag gillar dessa stora ostar!
Jenny: Blå Bands pepparsås! Potäter och lingon har fått en ny mening.

Årets kött:

Gabriella: Anammas Vegobullar.
Jenny: Anammas Vegobullar här också!

Årets mejeri:

Gabriella: Carlshamns smakrika margarin av ryps.
Jenny: Astrid & Apornas Jeezly och dess kusiner Wilmersburger och VeGourmets Jeezini + varm choklad på det.

Årets sött:

Gabriella: Lily & Hannahs cashewbaserade glass – mums!
Jenny: Det är ju helt klart cool att Oreos blivit veganska.

Årets vegoföretag:

Gabriella: Goodstore som öppnade sin andra butik! Och Goodtrade som fått ut många av sina produkter i vanliga matbutiker landet runt.
Jenny: Ja, Astrid & Aporna spottar ur sig produkter. De har lyckats göra veganmat tillgänglig för alla.

Årets kafé:

Gabriella: Nä, sorry, jag har inget nytt här. Kom igen. Starta fler kaféer!
Jenny: Kafé Agnez i Malmö som plötsligt började använda mjölk och ägg men som efter påtryckningar blev veganska igen.

Årets svenska restaurangupplevelse:

Gabriella: Wasa Allé i Göteborg – fint och roligt. Där åt jag rökt tuschlav minsann!
Jenny: Hemleverans av vegansk kebabpizza + semla och julskinka från Café Pomerans i Göteborg är exakt den typen av tillgänglighet som jag uppskattar mest.

Årets utländska restaurangupplevelse:

Gabriella: Tapastallriken på 42Raw i Köpenhamn.
Jenny: Jag har stannat hemma i år så jag får väl nämna kärleksmumsen på mitt lokala kafé, Baka Stenugnsbageri i Eriksberg, Göteborg. Tysklandsfärjan går här utanför så det är så gott som kontinenten.

Årets gör om – gör rätt:

Gabriella: Jag har två. 1) Max vegetariska sallad – öhhhh. Att dela en burgare och lägga ovanpå en sallad…hela produktutvecklingsavdelningen måste varit jävligt bakfulla. 2) Fria bröds veganska pizza. Det visar att det funkar att sälja en pizza med vegansk ost i en vanlig matbutik-frysdisk men den smakade ju ingenting.
Jenny: Oatly. Vad är vitsen med att ta bort en god glass (kola) och ersätta den med en gammal (choklad) och dessutom kalla det nyhet?

Årets bok:

Gabriella: Kris Carrs ”Grön magi”. Hon överraskar mej, jag trodde inte alls att hennes bok skulle vara min grej men på tre dagar testade jag tre recept. Det har aldrig hänt med en kokbok tidigare.
Jenny: ”Glass åt alla!” skriven av en rad snajdiga veganbloggare, utgiven av Djurens Rätt. Guld!

Årets veganbloggare:

Gabriella: The one and only Mattias! Vegoriket alltså.
Jenny: Det är omöjligt att inte utse Mattias Kristiansson med sin Vegoriket. Vilka bilder!

Årets coola grej:

Gabriella: Den veganska 6-rätters middagen på ölhaket Brew Dog i Stockholm (som jag tyvärr inte kunde gå på själv, så går det när en inte gillar öl).
Jenny: Gatuköket Jonsborg i Göteborg (ursäkta lokalpatriotismen!) som gett sig den på att tillfredsställa veganer med kalasfina bufféer, billig chark och nu senast Daiyaosten.

Årets uppstickare:

Gabriella: Veggoköket i Västerås. Har hört att de gör jättegoda grejer men tyvärr har jag själv inte varit där ännu.
Jenny: Djurens Rätt nya veganmärkning! Äntligen!

Hoppas på under 2014:

Gabriella: Att få se Gardein eller Beyond Meet i Sverige
Jenny: Att den nya veganska restaurangen blir verklighet. Ort hemlig. Jag lovar att berätta allt när det är klart.

Summa summarum:

Gabriella: Bra år tycker jag. Det har hänt mycket, särskilt på ostfronten. Ja, ni ser ju allt Jenny har räknat upp här nedan.
Jenny: Veganismen når ut! Astrid finns på min ICA, Anammas färs är skitbillig, FRY’s i Linas matkasse, veganer vinner tacotävlingar, veganbloggar från priser, Sydsvenskan sänder Mat i Munnen, Vegansk köttfri måndag i City Skåne. Hurra hurra hurra!

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se