Pinto och Vegokoll presenterar 2014 års lista

2014-12-09

Gabriella Terneborg, Vegokoll och Jenny Luks, Pinto Magasin.

Som att sitta under en filt och titta på flygande ostar. Så tror Pinto-Jenny att 2015 kommer bli. För det händer mycket nu. Produktutveckling, restauranger som börjat haja, butiker som lyssnar på sina kunder, begreppet vegan används i marknadsföring och antalet veganer ökar.

2014 har varit ett spännande år med efterlängtade produkter som kaviar och crème fraîche, veganvänliga pizzerior och nya vegantidningar. Pinto har sammanställt veganåret 2014, som vanligt tillsammans med Vegokolls Gabriella Terneborg. Vi passar på att utbringa en tidig nyårsskål för Gabriella, som i dag slutar jobba på Djurens Rätt efter 24 år! Tack Gabby för din ovärderliga insats! Vi hörs och ses där ute bland flygande ostar.

Årets produkt:

Gabriella: Lysekils Pålägg av mildrökt Tång caviar.
Jenny: Ja, kaviaren blev en kioskvältare! Alla pratade om den. Och god är den!

Årets köttprodukt:

Gabriella: Vi fick upp ögonen för jackfruit som blir ett mycket snällare alternativ än pulled pork. Jag vill också nämna Goodstores smala korvar Top dogs – den milda gillar jag bäst. Jättebra också att Anamma har veganska korvar nu. Beyond meat har jag tyvärr inte haft möjlighet att testa.
Jenny: Beyond meat! Omtalad produkt som med små steg börjar korsa Sveriges gränser.

Årets mejeriprodukt:

Gabriella: Alpro Mild & Creamy Lime-Citron.
Jenny: Oatlys iFraiche. Kanske inte kalasgodast men efterlängtad av många.

Årets godis & snacks:

Gabriella: Zotters Labocco Buckwheat – mjölkchoklad av bovete!
Jenny: OLW:s kockkampsvinnare 3xLök.

Årets färdigprodukt:

Gabriella: Rydbergs färdiga såser: Bearnaise, Café de Paris och Hollandaise.
Jenny:
Håller med! Färdig bea är ungefär det bästa som finns.

Årets vegoföretag:

Gabriella: Anamma som skippade äggvitan.
Jenny: Oatly – vilken ryggrad!

Årets kafé:

Gabriella: Citykonditoriet i Stockholm som började gödsla med veganska bakelser!
Jenny: Two Little Birds i Göteborg som veganiserade hela sin kakdisk.

Årets svenska restaurangupplevelse:

Gabriella: 6-rätters menyn på Farang! Fint ställe, god mat. Håller med Jenny om pizzarevolutionen!
Jenny: Green Room. Helt oväntat drag av Liseberg att starta vegansk restaurang. Sen måste jag bara nämna pizzatrenden. Vilken pizzarevolution vi haft i år!

Årets utländska restaurangupplevelse:

Gabriella: Har ”bara” varit i Lissabon under året. Kan tyvärr inte komma med någon gastronomisk upplevelse där. Besökte Lissabons främsta klassiska vegorestaurang, Terra, som mat- och stilmässigt är ungefär som Hermans i Stockholm minus utsikten. Den mest minnesvärda matupplevelsen intogs på taket på House of wonders i Cascais utanför Lissabon. Mera för omgivningen än det smakmässiga.
Jenny: De Goudvis Club i Amsterdam. Jättefin trerätters.

Året butik:

Gabriella: ICA på flera orter i landet som plockat in Astrid och apornas produkter och gjort dem lättillgängligare för fler.
Jenny: Självklart Vegstore – Göteborgs första veganska butik. Men jag vill också nämna ICA Strömmen i Norrköping som haft möten med stans veganer och plockat in alla önskemål och pushar extra för veganprodukter på Facebook och i butik.

Årets bok:

Gabriella: Mattias Kristianssons VEGO.
Jenny: Jag är ingen bokmänniska men VEGO ser onekligen fin ut.

Årets TV-program:

Gabriella: Malous veganska vecka.
Jenny: Skavlan – två veckor i rad om veganism och djurrätt rakt in i fredagsmyset.

Årets uppstickare:

Gabriella: Matmagsinet VEGO och Foodtrucken Vegan Soul Train.
Jenny: Papperstidningarna VEGO och Vegourmet. Modigt att våga satsa!

Årets reklam:

Gabriella: Oatlys reklamfilmer – jätteroliga!
Jenny: Ja, Oatly givet.

Årets tuffingar:

Gabriella: Helt klart Oatly. Med sin nya tydliga veganska stil och stämningen de fick på sig av LRF Mjölk. Kämpa på, vi hejar på er av allt vi orkar!
Jenny: Ni! Jag skulle vilja passa på att tacka alla er veganer där ute i stugorna som orkar ta diskussionen, oavsett om det gäller komjölk, kött, veganmat på förskolan eller julaftnar med trångsynta släktingar. Ni är tuffast av de tuffaste!

Årets överraskning:

Gabriella: Djurens Rätts och Demoskops undersökning som visade att 1 av 10 svenskar är vegetarianer och veganer. Många blev överraskade och undersökningen fick stor spridning i media och refererades till i många artiklar efteråt.
Jenny: Överraskning? Nej, det är ju uppenbart att vegosarna kommer ta över världen. Inom kort. 😀

Årets ”Gör om – gör rätt”:

Gabriella: Bu för Astrid och apornas första mjukostar. De jag testade var bara saltiga och gryniga. Kom tillbaka Tofuline…
Jenny: Astrid och apornas Tofeta. Det är ju bara en bit tofu för 40 spänn. Astrid släpper många fina grejer men också en del tvivelaktiga.

Årets ”Jag väntar fortfarande på…”:

Gabriella: Brieost.
Jenny: Ostbågar.

Årets drygaste:

Gabriella: LRF i Nyköping som inte gillade att kommunen införde en köttfri dag i veckan och protesterade genom att servera kött på skolgården. LRF motiverade det hela genom bl a följande citat ”Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga.”. Tankesmedjan i P3 illustrerade vad som skulle hända om tjejer inte får i sig kött. Skitbra tycker jag!
Jenny: Svensk Mjölk. I rest my case.

Årets ”Hoppas på under 2015”:

Gabriella: Att Quorn och Hälsans kök äntligen kommer ut som veganska!
Jenny: Att Sveriges bönder börjar se potentialen i den ökade efterfrågan på vegomat och ser veganer som en målgrupp i stället för fiende. Odla mat till oss, i stället för att jiddra om fortsatt djurförtryck!

Summa summarum:

Gabriella: Det var ett väldigt bra vegoår. Fantastiskt bra år! Heja alla som deltog i det. Och ni som inte deltog: det är ta mig tusan dags att hoppa på tåget!
Jenny: Vilket kanonår och det här är bara början. Jag tror vi kommer få hålla i hatten framöver för nu blåser det veganvindar. Nej, full storm. Och då pratar jag en sån där mysig storm då man sitter under en filt och tittar på ostar och praliner som flyger omkring. Okej, jag kanske blir lite för sprallig nu men sanna mina ord. Veganismen är här för att stanna!

Pinto ser fram emot 2015. Det finns massor med spännande projekt på gång, bland annat Levenes samarbete med bönprodukten Beat.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se