Pia Hall: Mat och möten i Mumbai

2012-05-16

Ljuvliga marinerade tofuspett på en av Taj Mahal Palace Hotels restauranger.

Streetfood för sådär 50 öre. Tjusig middag på höjden för lika mycket som på lyxkrog hemma. Bananer i högar, sockervadd, yoghurtdricka, te, märkliga bröd, sötslisksiga desserter, heta curryrätter. Mumbai har allt man kan önska i matväg. Särskilt om man vill äta vegetariskt eller veganskt. Mumbai, eller Bombay som staden hette fram till mitten av 90-talet, är så folkrik att det inte går att förstå det för en svensk.

Hela storstadsområdet i Mumbai rymmer nästan 20 miljoner människor. Att man hela tiden i staden tycks möta ett myller av människor är helt följdriktigt. Det är förstås inte bara människor. Det är hundar, katter, en och annan ko, getter. Det är truckar, taxibilar, cyklar, motorcyklar, vagnar, tjusiga människor, tiggare, hemlösa, sjuka. Det är Bollywood-glamour och riktig misär.

Det finns hotell i alla prisklasser, precis som det finns matställen i alla prisklasser. Även om man varken kan eller vill bo på de allra flottaste hotellen, kan ett besök på deras respektive restauranger vara givande. Där betalar man ungefär som på en svensk mellanklasskrog.

Ett ställe som nästan är ett måste är Taj Mahal Palace Hotel. Det är ett ställe med anor, uppfört för över hundra år sedan och det har inhyst varenda kändis som någonsin satt sin fot i Indien.

Är man i Indien ska man naturligvis njuta av en thali (eller fler). Det är lite som motsvarigheten till vår Dagens Rätt, fast en thali består av åtta-nio olika smårätter. Och ett eller två olika bröd. Och en liten (ofta oätlig) sötsak. Dessutom, och nu kommer det farliga för en matglad resenär, får man påfyllning så fort man ätit upp av någon av de små rätterna, vilket gör att man kan äta i evigheter. Det är en linsrätt, en curry, en soppa, en risrätt, en chutney och så några rätter till…

De flesta enkla restauranger serverar thali. Man får sin typiska thalitallrik, som ser ut som en flygplansbricka, med små nedsänkningar för de olika rätterna. Ofta blir man serverad vid bordet, lite slabbigt, maten skedas upp, det spills lite, det rinner över, huvudsaken är att man får mycket.

Annorlunda snacks vid vägkanten. Marinerade chilifrukter med heta såser.

Ett ställe i Mumbai som är lite utöver de övriga heter Chetana. Det finns annat på menyn än tahli men beställer man något annat ser personalen förvånad ut. Det finns dessutom olika thalisorter att välja mellan; en lite mildare, en lite starkare, en typisk variant från området, en annan är från norra Indien.

Ett stenkast från Chetana, och tillika ett stenkast från stadens mest populära turistsight, Gate of India, ligger Leopolds Café. Det är på detta ställe en stor del av boken Shantaram utspelar sig. Maten är inget att skriva hem om, men schyssta nudlar och alla klassiska indiska rätter för sådär 20 kronor.

Om du inte har varit i Indien tidigare kommer en av de stora chockerna just när du ska äta. Många restauranger är ”Veg”, men även de som är ”Non-veg” har en så omfattande vegomeny att man som svensk blir darrig av beslutsångest.

I vissa delar av staden finns det enbart vegetariska restauranger och affärer. Tuffa lobbygrupper har lyckats få bort kött och fisk från sina egna områden. Främst sägs det att det är de jainistiska grupperna som bearbetat sina omgivningar.

Jainisterna är så måna om att inte skada andra liv att de allra mest renläriga bär mask för munnen för att inte råka andas in något litet flygfä av misstag. Besök exempelvis Status, ett medelklassställe med en meny tjock som en tidning.

Å ena sidan är staden fylld av nybyggda gallerior med flådiga affärer och restauranger, å andra sidan bor ungefär hälften av invånarna i slum. Det finns olika typer av turer i slumområdena, något som först kan tyckas cyniskt och knäppt, men som visar sig vara riktigt bra.

De flesta företag som har turer i slummen är engagerade på riktigt. De skänker en del av inkomsten till skolor och vård i slummen. Ett besök i Dharavi är om inte ett måste så åtminstone ett riktigt hett tips.

Ett av Dharavis motsatser är förstås Bollywood! Den indiska filmindustrins hjärta! Också det värt ett besök. Ett av de bästa tipsen om du själv vill vara blek statist i en Bollywood-rulle är att hänga på Leopolds och se just blek ut. Där letas det flera gånger i veckan efter statister.

Om du vill nöja dig med att titta på spektaklet kan du även här haka på en tour, det finns en uppsjö sådana, allt från en kort sejour till en studio, till flera dygn långa tours där man får vara med vid klippning, redigering, inspelning och en massa annat.

Ja, Mumbai har allt. Det är en fascinerande stad som man aldrig glömmer om man väl en gång kommit dit. Och den är mer än värd ett besök eller flera!

Hälsningar från
Pia Hall

 

Taj Mahal Palace Hotel
Apollo Bunder
tajhotels.com

Chetana
34 K. Dubash Marg, Kala ghoda
chetana.com

Leopold Café
Colaba Causeway
leopoldcafe.com

Status restaurang
208 Regent Chambers, Nariman Point
statusrestaurant.com

Slumtur
realitytoursandtravel.com

Bollywoodtour
bollywoodtourism.com


Ute på gatan på den muslimska marknaden. En massa sötsaker som tillagas.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se