På turné mellan burgare och salladsblad

2011-09-19

Falafelburgare på Max.

Anna Lundqvist är jazzmusiker och nybliven vegan. På sina turnéer längs ensliga vägar ligger inte veganrestaurangerna precis på rad. Det blir mycket snabbmat och det stora problemet är inte enbart utbudet, utan även okunnigheten. Pinto hänger med Anna på en snabbmatsrunda och blir serverad både för lite och för mycket.

Med två kritikerrosade plattor i bagaget blir det långa färder längs E4:or och landsvägar för Anna Lundqvist Quintet. Anna är ensam vegan i gänget och är trött på nyponsoppa och chips från Statoil. En enkel burgare från hamburgerkedjorna man passerar på vägen vore perfekt så vi spanar in läget på Burger King, Max och McDonalds i Göteborg.

 

Burger King, Kungsportsavenyn

Veganskt på menyn: Inget.
Tillbehör: Pommes frites, Side Salad, Lökringar, Minimorötter
Dressing: BBQ Dip (kan innehålla spår av mjölk och ägg), Italian Dressing
Dessert: Ingen.

Bemötande: När Anna frågar efter veganskt blir hon erbjuden kycklingsallad utan kyckling. Hon får ingen information om Side Salad eller Lökringar.

Anna väljer: Kycklingsallad utan kyckling, pommes frites, Italian Dressing, dryck

Pris: 51:-

Annas omdömde:
– Det funkar som lunch men det är inget jag skulle beställa om jag inte var tvungen. Det är smaklöst och man slutar inte äta för att man är mätt, utan för att man är uttråkad.

Betyget blir två pintobönor.

 

Max, Ullevi

Veganskt på menyn: Falafel* utan dressing, Greenburgare* utan ost och dressing, Max Veggie Sallad utan parmesan. OBS: Falafelburgaren finns inte längre på menyn.
Tillbehör: Pommes frites, Bönsallad, Grönsallad, Äppelklyftor
Dressing: Barbeque, Italiensk salladsdressing, Sweet Mustard
Dessert: Kanelbulle

Bemötande: När Anna frågar efter veganskt, blir hon efter långa kontroller i allergipärmen, erbjuden Falafelburgare utan dressing, Greenburgare utan ost och dressing och Bönsallad. Lökringar och Chili dip uppges också vara veganska men en kontroll efteråt på hemsidan visar att de innehåller mjölk. Falafeln och burgaren serveras av misstag helt utan grönsaker.

Anna väljer: Falafelburgare med chilidip och bönsallad + Greenburgare och lökringar och dryck.

Pris: Falafelmål 67:-, Greenmål 73:- och Chilidip: 6:-

Annas omdöme:
– Förutom att de glömde sallad i burgaren så gillar jag det här. Falafeln är god, brödet är bra och det känns inte som ett nödköp, utan som något jag skulle kunna beställa på allvar. Burgaren smakar okej men det är alldeles för mycket panering och för lite innehåll.

– Vår expedit var ny men jag sa åt henne att det skulle vara ägg- och mjölkfritt. Slutsatsen är att alltid kolla på hemsidan i fortsättningen!

Betyget blir fyra pintobönor men burgaren får bara tre.

 

McDonalds, Nordstan

Veganskt på menyn: McBean
Tillbehör:
Pommes frites, Side Salad, Salladsbröd, Hash Brown, English Muffin, Minimorötter, Äppelklyftor
Veganska dressingar:
Barbeque, Curry, Dipsås Hot chili, Sötsur sås, McFeast utan ägg
Dessert:
Äppelpaj, kanelbulle**

Bemötande: När Anna frågar efter veganskt blir hon erbjuden McBean.

Anna väljer: McBean med äppelklyftor i stället för pommes frites, eftersom hon börjar bli mätt efter två måltider + dryck.

Pris: 56:-

Annas omdöme:
– Jag gillar det här och ett stort plus för att hela måltiden är vegansk från början. Jag skulle nog vilja ha lite mer sting i burgaren, kanske lite chili. Och så är det panering, panering, panering. Den har dock mer innehåll än burgaren på Max. Här ser man och känner bönorna.

Betyget blir fyra pintobönor.

 

Annas egen drömmeny

– Det hade varit lite roligare med sojabacon, som på Jonsborgs*** och lite mer smak på dressingen och kanske en potatis- och bönsallad.

 

McBean på McDonalds är vegansk och kräver inga modifieringar.

 

Falafeln och burgaren på Max friteras i samma fritös som äggprodukter men inte med kött. OBS: Falafelburgaren finns inte längre.
** Kanelbullen är inte längre vegansk.
*** Gatukök med veganmeny på Kungsportsavenyn i Göteborg.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se