Oceanbryggeriet skålar för öl utan fisk

2011-11-18

Oceanbryggeriets typiska etiketter. Foto: Hendrik Zeitler.

I anrika Lyckholms bryggerier i Göteborg huserar sedan 2007 Oceanbryggeriet. På de karaktäristiska etiketterna ryms Göteborgsdoftande namn som Järntorgets Arbetarporter, Ebbot Ale och Glenn no 5. Oceanbryggeriet har valt bort animaliska ingredienser. Här klarnas så gott som all öl utan fiskblåsa.

200 000 liter öl om året blir det för Oceanbryggeriet, fördelat på 35 städer och över 150 restauranger och pubar runt om i landet. Det bryggs lager, ale, porter, stout, pilsner, veteöl, single hop. Listan är lång och för en lekman rena grekiskan. Som vegan är första steget mot en fördjupad kunskap i öldjungeln, kanske just att ta reda på vilken öl som är vegansk.
– Alla våra flasköl och vanliga fatöl är veganska. Det enda undantaget är om vi gör en handpumpad cask ale, säger Thomas Bingebo som är bryggare på Oceanbryggeriet.

Bryggare Thomas Bingebo. Foto: Hendrik Zeitler.

För att få ett öl att klarna kan man använda fiskblåsa, så kallad isinglass. Men det går också bra med xerogel, en kiselprodukt som tar bort oönskade proteiner och hindrar ölet från att grumla.
– Jag tycker det fungerar bättre med xerogel än med isinglass. Men man bryter det ur gamla gruvor så det beror ju på hur mycket vegan man är. Det är ju gamla fossiler, säger Thomas Bingebo och ler.

Det finns många som upplever att det är svårt att hitta vegansk öl. Till exempel finns en seglivad myt om att det skulle finnas blod i Guinness. Det stämmer inte men däremot är det mer regel än undantag att brittisk och irländsk stout och ale klarnats med isinglass. Oceanbryggeriet bevisar att det fungerar bra utan.
– Vår ambition är att fasa ut alla gamla etiketter och ersätta dem med nya, med veganmärkning. Vi vill ju gärna gå ut och säga: ”Det går utmärkt att dricka öl utan animaliska ingredienser”.

Många av de stora öljättarna brygger helt vegansk öl. Det gäller till exempel Spendrups (inklusive Pripps och Falcon), Carlsberg, Åbro, Heineken, Fullers och Samuel Adams.

 

Foto: Hendrik Zeitler.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se