Mjölksocker i chips ett gissel för veganer

2011-11-02

Mjölkfritt från OLW: Dill & Gräslök, Grill & Peppar och Sourcream & Sweet Chili.

Det veganska chipsutbudet ser betydligt bättre ut i dag än för några år sedan. I framkant ligger OLW som i allt fler produkter hoppar över mjölkprodukter. Konkurrenten Estrella tycker att smaken inte blir densamma utan mjölk.
– Smaken blir rundare och krämigare med mjölk, säger Annika Lökholm, kvalitetschef på Estrella.

Utan tvekan är chips med sour cream och ost de mest populära, uppger OLW. Trots det vill man undvika mjölkprodukter i så stor utsträckning som möjligt. Det senaste året har veganer och allergiker kunnat glädjas åt Dillchips och Sour Cream & Sweet chili, helt utan animaliska ingredienser.

Konkurrenten Estrella erbjuder endast de gamla trotjärnarna Grill och Lättsaltade.
– Vi gör så mycket vi kan för att hålla nere allergenerna men vi tror att kunderna skulle känna skillnad på smaken, säger Annika Lökholm.

Pinto har listat några av de vanligaste veganska chipsen på marknaden. Lättsaltade och Grillchips är oftast veganska oavsett märke, till exempel OLW och Estrella, samt ICAs, Hemköps och Coops egna märken.

 

Pintos tips på veganska chipssorter: ICAs Havssalt & Balsamvinäger, ICAs Sourcream & Sweet Chili och Kettles Sea Salt & Balsam Vinegaer.

 

Svenska Lantchips Dill & Gräslök och Gräddfil & Lök, samt klassikern Pringles Paprika.

 

Sugen på dip till chipsen? Läs också:

Såsigt, kladdigt och kletigt på veganskt vis

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se