Matbutiken Veganz vill erövra Europa

2011-09-19

I augusti var det premiär för den veganska matbutiken Veganz i Berlin. Förutom ett häpnadsväckande utbud av ostar, köttsubstitut, pålägg, glass och fryspizzor, erbjuds tårtor, mjukglass och bagels från den dignande delidisken. Pinto pratar med Veganz Jan Bredack som vågade ta steget och satsa på veganmat.

Varför har ni startat en vegansk butik?

– Jag är själv vegan och har alltid haft svårt att hitta bra produkter i matbutikernas virrvarr. Därför började jag efterforska lite runt om i världen för att se vilka produkter det finns och idéen uppstod att skapa ett produktutbud för veganer.

Var det ett svårt beslut, i en värld full av köttätare?

– Nej, tvärtom. Vi får uppmuntran hela tiden från både veganer och köttätare. Även människor som i dag inte äter veganskt eller vegetariskt, kommer med positiv respons. Vi vill inte tvinga på någon veganmat, utan snarare inspirera folk, göra dem nyfikna och ta bort deras fördomar om att man som vegan måste avstå från något.

Veganz tycks vara väldigt populär. Tror du att det kommer hålla i sig?

– Ja, tiden är mogen för veganmat och vi kommer expandera snabbt nu. Varje stad i Tyskland och i Europa kommer snart att ha matbutiker med utelsutande veganska produkter.

Enligt min egen upplevelse är Berlin en väldigt veganvänlig stad.

– Ja, Berlin ligger verkligen i framkant. Jag tror det beror på att det bor många unga och öppna människor här. Miljön är väldigt internationell och Berlin håller just nu på att utvecklas till en världsmetropol.

Vilka av era produkter är mest populära?

– I själva matbutiken har vi en stor efterfrågan ost- och köttersättningsprodukter, raw food och kosmetika. Men mest populära är våra hembakade tårtor och kakor. De är kända i hela stan, även hos icke-veganer.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se