Månadens kafé: Trädgårdscafét

2011-09-02

Målet är ett helt veganskt kafé. Men 90 procent veganskt fika är inte heller fy skam. Liz Rylander och Marcus Johansson på det hemtrevliga Trädgårdscafét i Borlänge, är glada över att ha blivit utnämnda till Månadens kafé, av Pinto Magasin.
– Det känns superkul! Tack så jättemycket för att ni vill skriva om oss och vår kamp för djuren. Detta är mitt kall i livet, att jobba för djurens bästa, säger Liz Rylander.

Varje dag serveras två veganska rätter och på menyn finns även en tunnbrödsrulle med rökig kikärtsröra, smaksatt med dill och citron. Men bakverkan verkar ändå stå i centrum på Trädgårdscafeet: Muffins med hasselnötstopping, kladdkaka med sojagrädde, brownies med syrliga hallon i gelé och äppelkaka med trädgårdens egna äpplen.
– Visst har det hänt någon gång att en kund vänt i dörren, när de förstått att vi är ett vegetariskt kafé men de flesta blir riktigt glada över att det är vegetariskt. Och många av stamgästerna är inte vegetarianer men äter gärna hos oss några gånger i veckan för djuren, miljön och hälsan, säger Liz Rylander.

Förutom fika och mat finns också försäljning av veganska produkter, som till exempel tzay och olika sorters pålägg från Wheaty. Kokböcker finns också till försäljning, för den som vill köpa med sig lite inspiration.
– Egentligen behövs det inga krångliga ingredienser när man bakar veganskt. Det finns perfekta – och godare – alternativ till mejeriprodukter, till exmpel sojagrädde i stället för kogrädde och No Egg* i stället för ägg. De flesta varorna finns i vanliga matbutiker, säger Liz Rylander.

Hennes råd till andra som vill servera veganfika, är att alltid ha de olika veganprodukterna till hands och vänja sig vid att använda dem dagligen.
– Bestäm dig för några bakverk som alltid bakas med växtbaserade ingredienser. Havremjölk är till exempel otroligt bra att använda till mjuka kakor och den förhöjer smaken och gör de godaste kanelbullarna. Testa nya raw food-trenden så blir det naturligt fritt från mejeriprodukter. Men först av allt: Sätt dig in i djurens situation i livsmedelsindustrin så kommer mycket inspiration till att byta ingredienser av sig självt.

 

Trädgårdscafét
Hantverksbyn 1
Borlänge

Öppettider:
Tisdagar till fredagar kl 11-18
Lördagar kl 10-15

www.tradgardscafet.se

* No Egg är en pulverprodukt som kan ersätta ägg i till exempel bakverk.


Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se