Månadens kafé: Kafé Braheparken

2011-11-06

Git Johansson vill visa att vegansk mat passar alla. Foto: Hendrik Zeitler.

Kafé Braheparken i Jönköping är helt veganskt. Eller helvegetariskt, som ägaren Git Johansson helst kallar det. Idéen är att servera vegovarianter av traditionellt omtyckt mat och skapa en balans mellan ”ett helt vanligt kafé” och något unikt.
– Självklart vill Kafé Braheparken fylla ett behov för vegetarianer och veganer men min främsta drivkraft är att få blandkostare att våga prova vego och upptäcka hur gott det är. Varje gång någon väljer en currybaguette hos oss, i stället för en kycklingmacka på något annat ställe, har vi bidragit till att det serveras lite mera grönt och lite mindre kött, säger Git Johansson.

I 20 år jobbade Git Johansson på Djurens Rätt. När kafélokalen på Kyrkogatan i Jönköping blev ledig förra året, togs beslutet att byta karriär.
– Vi får mycket uppskattning, både genom kommentarer direkt till oss och av gäster som skriver i vår gästbok. Många känner att det är en trevlig stämning i kaféet, som jag tror både beror på oss som jobbar där, vår inställning till det vi gör, att vi månar om gästerna. Och på våra positiva gäster som återkommer och berättar för sina vänner om kaféet.

Att det helvegetariska konceptet nått ut till blandkostare är tydligt. Kafé Braheparken har blivit nominerade till ”Årets kafé” och ”Årets nykomling” av tidningen Nöjesnytt, sida vid sida med de stora, väletablerade kedjorna. Menyn är allsidig, med allt från pannkakor till lyxiga middagar.
– Bland de mest populära rätterna finns trattkantarellsoppa, tomatpaj, Deli-salladstallrik och baguetterna med tofuskagen och hummus. Vi har tzayspett med potatisgratäng som finare middagsalternativ och Dagens lunch-serveringen samlar också bra med folk. Soppor med kokos är alltid populära, säger Git Johansson.

Kafé Braheparken bjuder gärna in till olika kvällsarrangemang, som akustiska konserter och föreläsningar om hälsa och djurrätt. På väggarna hänger ofta någon utställning. Git Johansson vill erbjuda något mer än bara ett kafé.
– Jönköping Open är ett arrangemang på stan för ett mer öppet samhälle. Då kommer vi att ha kaffeservering i Rådhusparken där invigningen sker. Sen blir det förstås julbord mot slutet av november-början av december.

Kafé Braheparken
Kyrkogatan 16
Jönköping
www.kafebraheparken.se

 

Foto: Jenny Luks

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se