Månadens kafé: Kafé Agnez i Malmö

2011-10-03

Foto: Fido, veganmage.se

2010 fick Anina Seidemo erbjudandet att ta över det ekologiska kaféet på Agnezgatan i Malmö. Menyn blev snart vegansk, vilket uppskattades så till den grad att Kafé Agnez fick utmärkelsen Årets bästa kafé av Nöjesguiden i Malmö/Lund.

Nu har Agnez fått den kanske inte fullt så prestigefyllda men likväl viktiga utmärkelsen Månadens kafé av Pinto Magasin.
– Det känns fantastiskt roligt! Vi är fortfarande ett ganska litet kafé och har inte haft råd att göra så mycket reklam, utan har mest spridits ryktesvägen och därför är det extra roligt med uppmärksamhet, säger Anina Seidemo.

De pittoreska kvarteren i centrala stan, den mysiga innergården och de fantastiska bakverken tilltalar både veganer och blandkostare. Strategin har varit att låta maten tala för sig själv.
– Vi är försiktiga med att skrika ut att kaféet är veganskt. Vi har till exempel haft en liten skylt på kylen där det står att vi har veganska bakverk men vi har inte skrivit att alla är veganska, då det tyvärr kan skrämma bort skeptiker, säger Anina Seidemo.

Att ovetande gäster tappat hakan när de fått veta att till exempel cheesecaken varken innehåller ägg eller vanlig cream cheese, är inte ovanligt.
– Det är extra roligt när en skeptiker öser beröm över oss efter avslutad måltid. Jag har till exempel flera gånger fått höra att den veganska mozzarellan är godare än ”vanlig” och det resulterar i att gästerna vågar prova mer av vårt utbud och, hoppas jag, mer veganskt i allmänhet.

Foto: Fido, veganmage.se

Innergården är Agnez styrka. Här kan man sitta i timmar och förlora sig själv bland chokladmoussetårtor och biskvier. Dock stundar bistrare årstider. Infravärme och filtar till trots, kan det vara skönt att få sitta inne. Det är trångt men fler sittplatser är planerade.
– Vi har börjat inreda undervåningen för att skapa plats åt fler fikagäster. Det kommer att stå klart före vinterkylan och inom ett par veckor är vårt nya kök och bageri färdigt. Då kommer vi börja servera varm mat och satsa på tårtor, bakverk och smörgåstårtor både till kaféet och på beställning. Vi ser mycket fram emot att fortsätta erbjuda Malmö god, ekologisk och djurvänlig fika. Säger Anina Seidemo.

 

Kafé Agnez
Agnesgatan 11
Malmö

www.facebook.com/ekokafeagnez

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se