Månadens gästkock: Pia Hall

2011-11-10

Så här under den allt mörkare hösten behöver man piggas upp av god mat i trevligt sällskap! Bjud in till trerättersmiddag. Tänd ljus, servera på bästa porslinet och njut av härliga smaker och förhoppningsvis stimulerande sällskap.

Hälsningar från
Pia Hall


Har du ett eget middagsförslag?
Var med och tävla om Pia Halls kokbok:
Tävling: Vinn kokboken Vego Paradiso

 

 


Avokado med tångkaviar och rödlök

4 avokado
1 rödlök, finhackad
3 dl gräddfil (t ex Tofuttis Sour Supreme)
1 burk tångkaviar (vegansk stenbitsrom)

Dela avokadon. Gröp ur och skär i fina små bitar. Lägg tillbaka i skalet. Blanda lök och gräddfil, skeda upp på avokadon. Toppa med caviart.

 

Filodegstårta med sojafärs. Foto: Pia Hall.

Filodegstårta med sting

1 fryst pkt filodeg
50 gr margarin
0,5 dl olja
1 buljongtärning
1 frp smältbar ost (t ex Cheezly)
20 svarta oliver
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 pkt sojafärs (ca 300 gr)
1 msk sambal oelek
olja
salt

 

 

 

Tina filodegen om den är fryst (gärna över natten i kylskåpet).

Sätt ugnen på 200 grader. Värm margain, olja och buljong tillsammans. Ställ åt sidan. Skär osten i små bitar eller riv den. Hacka oliverna grovt. Hacka löken och fräs med sojafärs och sambal oelek i olja. Smaka av med salt. Blanda ost, oliver, lök och sojafärs.

Ta ett filodegsark. Pensla med margarinblandningen. Lägg arket i en springform. Pensla nästa ark, lägg det omlott med det första arket. Fortsätt så med fyra-fem ark till. Skeda ner färsröran i formen.

Vik över degen, skrynkla ihop den på toppen, så att det ser lite kråsartat ut. In i ugnen i 45 min-1 timme.

 

Citrongranité

1,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 st citron, finrivet skal och saft
1 dl vin, torrt vitt

Koka vatten, socker, citron och vin några minuter. Kyl ner. Häll i skål, ställ i frysen. Rör med en gaffel ungefär en gång i timmen.

Häll upp lagen i en skål och ställ in i frysen. Rör lätt med en gaffel varje timme. Det tar ca 3 timmar innan granitén är fryst. Servera i kylda glas. Har du några färska bär så toppa med dem. Annars duger frysta bär eller ett snyggt kex.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se