Månadens gästkock: Karolina Tegelaar

2011-10-03

Karolinas tigerkaka. Foto: Karolina Tegelaar

Månadens gästkock är Karolina Tegelaar, författaren bakom kokböckerna Mjuka kakor och Kakor & Cookies – utan ägg och mjölk. Pinto lottar ut fem exemplar av hennes senaste bok Tårtor och cheesecakesLäs mer här!

Karolina Tegelaars ambition är att ta fram de ultimata kakrecepten så nu kan du sluta leta, googla och grubbla. Nedan bjuds vi på tre användbara recept på mjuka kakor.

 

Chokladsockerkaka

4 dl vetemjöl
2 ½ dl socker
1 tsk bikarbonat
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 tsk vinäger
1 dl olja
2 ½ dl kallt vatten

Smörj och bröa formen. Sikta kakao och blanda med vetemjöl, socker, salt och bikarbonat. Rör ner olja, vinäger, vatten och vispa tills smeten är jämn. Häll ner i formen och ställ in i mitten av ugnen i 175°C i 40-45 minuter. Låt kallna helt innan den skärs upp, gärna över natten.

 

Klassisk sockerkaka

½ dl No Egg*
1 dl sojayoghurt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
100 g margarin

Smörj och bröa formen. Vispa ihop No Egg, sojayoghurt och citronskal. Blanda socker, vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Koka upp vatten och margarin till dess margarinet smält och vispa sedan ihop med samtliga ingredienser. Häll direkt upp i formen (fyll inte mer än 2/3) och grädda i nedre delen av i ugnen i 175°C i 45-55 minuter. Testa med provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna innan den vänds upp. Sockerkakan vinner på att göras en dag i förväg.

* No Egg är ett slags äggersättningpulver som du hittar i välsorterade butiker.

 

Foto: Bebben Tegelaar

Tigerkaka

2 ½ dl sojamjölk
2 tsk vinäger
2 msk vatten
2 msk No Egg
3 dl vetemjöl
1 dl maizena
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl olja

1 tsk vaniljpulver
3 msk kakao

Smörj och bröa formen. Blanda sojamjölk med vinäger och låt stå. Vispa vatten med No Egg. Blanda vetemjöl, maizena, socker, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa sedan samman samtliga ingredienser. Dela upp smeten i två skålar, den ena smaksätter du med vanilj och den andra med kakao. Häll ner blandningarna i formen i omgångar och grädda i mitten av ugnen ca 35-45 minuter i 175°C. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från kakan. Låt kakan svalna något innan den vänds upp.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se