Lyxigt och slafsigt i Sveriges bästa veganstad

2011-09-19

Chokladmoussetårta på Agnez.

Resan till Malmö kostar 200 spänn. Det är en droppe i havet i jämförelse med vad matkontot kommer hamna på. Jag ska stanna i fem dagar, träffa brorsan, vänner, spana in museer och spelningar, äta på otalet restauranger och dricka en porter på Malmö Brygghus. Brorsan visste vad han gjorde när han flyttade till Malmö. Här öppnas en ny vegorestaurang varje vecka. Eller kanske en gång i halvåret. Det är i alla fall bättre än i Göteborg, där tiden tycks står stilla.

 

 

När bror tar emot mig, har han redan bokat bord på Carib Kréol, en i dagsljus anspråkslös blandkostrestaurang som kvällstid blommar upp till ett av stans hippaste häng. På menyn finns veganrätten Ital, en krämigt tjock kokosgryta med pumpa, sötpotatis och kanel. Och till förrätt beställer vi en stor korg med accras – ett slags friterade grönsaksbollar. DJ:n lirar plattor, det är vimmel och sorl, palmer och Mojitos.

Nästa förmiddag skiner solen. Jag hoppar över frukosten och drar direkt vidare på ätarstråt. Kafé Agnez har en innergård man dröjer sig kvar på, i timmar. Jag startar med en brunchtallrik med korvar, potatissallad, skagenröra, frukt och juice. Stannar man riktigt länge finns det snart plats även för chokladmoussetårta och punchrulle. Jag sa väl att hela rubbet är veganskt?

Brunsås och lingon

Fem dagar i Malmö. Det finns mycket att hinna med och då syftar jag inte på konserter och Möllanmys. Det har öppnats två nya vegorestauranger sen jag var här sist. Jag börjar med veganska Kao’s. Husmanskost med sojastekar, potatis, brunsås och lingon slinker ner till sen lunch. Jag står och skapar lite imma på glasdisken med bakverk. Bland Twixkakor och cheesecakes står de små underverken: Prinsessbakelser. Det är ta mig fan det bästa jag vet.

Vegegårdens asiatiska buffé får vänta till morgondagen. Friterade sojaräkor, lax, biff, anka och en uppsjö med currygrytor, ris och nudlar är inte riktigt vad jag orkar med i dag. I stället blir det pilsner och en nattakebab på Jalla Jalla.

Lyxig uppplevelse på Chez Madame.

Exakt allt ligger inte på Möllan eller innerstan. Till pizzerian Algarve får man ta bussen mot Kirseberg. Det är värt besväret. I en sparsmakad lokal med några få bord erbjuds en hel veganmeny. Det är svårt att välja, för att inte säga omöjligt. Jag är svag för bananer och curry. Chi chi-kött och flottig sojaost gör upplevelsen total. Nästa gång ska jag testa kebabtallrik med kött från den tyska dönerstocken.

En nypa nytt och en nypa gammalt

Det är sista dagen i Sveriges bästa veganstad. Jag väljer den relativt nyöppnade vegorestaurangen Chez Madame. Det är ultrafräscht. Ljust trä, gröna växter, klinkersgolv och griffeltavla, blandat med en nypa trasmatta och stringhylla. Här serveras maten elegant. Efter en matig minisalladsbuffé med linser, quinoa och rödkål, roddas det timjanhirsotto med grillad tofu och bräserad fänkål på stort fat. Stora fat känns alltid lyxigare än små. Och med den känslan i kroppen återvänder jag hem till Göteborg. Det duggar lätt men molnen passerar i full fart. Jag är utblottad, mätt och väldigt, väldigt nöjd.

Carib Kréol
www.caribkreol.com

Kafé Agnez
Agnez på Facebook

Kao’s
Kao’s på Facebook

Vegegården
www.vegegarden.com

Jalla Jalla
Jalla Jalla på Facebook

Algarve
www.pizzeriaalgarve.se

Chez Madame
www.chezmadame.se

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se