Lyckad Vegomässa bjöd på matinspiration

2012-06-06

Foto: Vegomässan

Trots regn och rusk sökte sig över 2000 besökare till årets Vegomässa i Stockholm under lördagen. Mässan erbjöd allt från burgare och välling, till dejting och magi. Eldsjälen Daniel Rolke är nöjd, trots att utomhusgrillningen med hawaiitemat, fick flyttas in.
– Det medförde en del köande men de flesta hade förståelse för det. Det var en konstant kö av människor som ville ha en korv eller en härlig burgare. Även kaféet vad väldigt välbesökt och där fanns det bland annat landgångar, tårtor, biskvier och cupcakes.

Vegomässan, som var den femte i ordningen, arrangerades av Djurrättsalliansen och var så klart helt vegansk. Ett 50-tal utställare var på plats, bland annat Vegusto med sina ostar och Tofurky med köttiga pålägg. Vegorestaurangen Hermans serverade tzayspett och lasagne och på grillen erbjöds det som verkade vara mässans höjdpunkt: Burgaren Heart attack.
– Väldigt många besökare verkade förvånade över att allt på hela mässan var veganskt och många uttryckte sin glädje över att faktiskt få vara normen, om så enbart för en dag och på en mässa. Många besökare hade rest till Stockholm enbart för mässan från flera olika orter runt om i Sverige, säger Daniel Rolke.

Mässan bjöd också på föredrag och uppträdanden. Pelle Strindlund pratade om sin uppmärksammade bok Jordens herrar och på scen kunde besökarna njuta av musikern Emil Jensen. Daniel Rolke ser tillbaka på en lyckad mässa.
– Generellt sett så ger en Vegomässa alltid ringar på vattnet för dem som närvarar. Många organisationer får nya aktiva och det föds ideér hos folk. Redan i nuläget har jag fått veta om två besökare som efter mässan dels går i tankarna att starta ett nytt vegancafé i Stockholm och en annan person som överväger att dra igång en svensk vegodejtingsajt.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se