Lokalproducerade gröna ärtor på Green Peas

2011-09-19

Det är inte bara mat. Det är ett sätt att umgås. Matälskarkollektivet bakom restaurangen Green Peas i Stockholm älskar att skala, hacka, skära, koka och fritera. Gänget har en bakgrund inom bild, foto och musik och i centrum står en ambition att mat ska ätas med ögonen.

 

I snart en månad har den vegetariska restaurangen Green Peas serverat en mix av thailändsk, indisk, italiensk och svensk lunchmat. Läget i den vackra Gröna villan vid Stockholms universitet är perfekt för hungriga studenter.
– Vi har letat efter rätt lokal i flera år. Konceptet har legat färdigt och väntat. Vi är övertygade om att många vill äta vegetariskt men samtidigt saknar ett varierat utbud. Och framför allt saknas det alternativ där vegetarianer kan äta tillsammans med icke-vegetarianer, utan att de sistnämnda upplever att någonting saknas, säger Martin Nilsson, hjärnan bakom Green Peas.

Gröna biffar och nöjda kunder

Köksgänget har en gedigen restaurangbakgrund, med bland andra vegetariska Chutney, Manna och festivalkonceptet Krubb-a-dub i bakfickan. På Green Peas är helhetsupplevelsen viktig. Lokalt odlade grönsaker och svenska proteinkällor som gröna ärtor, serveras i en miljö där allt från dukning till garnering har en tanke.
– Responsen är överväldigande. Kundernas favoriter är Bombay Panir, Tofu stroganoff och Green & Chickpeas patties. Vi kommer att utveckla kafédelen framöver och satsa på veganska bakverk, frukost, mellispaket och även catering.

Efterfrågan på hållbar mat

Att våga satsa är det största hindret men det finns en efterfrågan, tror Martin Nilsson. Intresset för vegetarisk mat ökar konstant.
– Den breda publiken börjar få upp ögonen för vad som är hållbart i längden – att producera varor utan att utarma jorden och att de som arbetar gör det under schyssta förhållanden. Vi vill premiera lokalt odlade råvoror, som gröna ärtor.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se