Linssoppans dag tradition sedan två år

2013-04-12

Ekologiska linser från Saltå Kvarn.

I dag är det Linssoppans dag, en hyllning till linssoppan skapad av ett gäng bloggare 2011. Dagen har redan blivit en tradition och uppmärksammas på olika sätt runt om i landet. Pinto pratar med tre personer som har helt olika inställningar till linssoppa.

 

 

Jennifer Key, kommunikatör på Saltå Kvarn.

Vad har du för relation till linssoppa?
– Jag gillar linssoppa för att det både kan fungera som snabbmat och som långkok. Dessutom är det otroligt prisvärt. Och gott!

Hur gör du din egen linssoppa?
– Jag fräser gul lök, morot och rotselleri tillsammans med lite curry i en god olivolja. I med linserna och en burk krossade tomater. Sen smaksätter jag med Balsamico bianco, citron, svartpeppar och salt. Till soppan serverar jag ett surdegsbröd från våra bagare på Saltå Kvarn och en klick crème fraiche.

 

Gabriella Terneborg, kokboksförfattare och konsumentansvarig på Djurens Rätt

Vad har du för relation till linssoppa?
– Ingen särskild. Jag tycker mest att det är tråkig mat. Det är som falafel, Tartex och delicatobollen – extremt uttjatade vegangrejer. Men när jag för en gångs skull äter linssoppa, lite då och då, blir jag ofta överraskad av hur gott det är.

Hur gör du din egen linssoppa?
– Jag har ett recept med puylinser, kokosmjölk och färsk bladspenat som är dundergott.

 

Foto: Hendrik Zeitler.

Oliver Wassbäck, projektledare för Bra Mat-Mässan

Vad har du för relation till linssoppa?
– Jag gillar linssoppan på Alexandras i Saluhallen i Göteborg. Jag har aldrig lyckats matcha den hemma.

Hur gör du din egen linssoppa?
– Hemma blir det periodvis mycket dhal, indisk linssoppa. Gudomlig. Man kan aldrig sleva i sig samma dhal två gånger. När jag bodde i Kuala Lumpur hängde jag alltid på de indiska haken i Brickfields. Naan, dhal och mangolassis, på den tiden var jag semivegetarian, räddade mig undan risinfarkt.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se