Julig frossa för veganer på Gröna Lund

2011-11-24

Vegansk silltallrik på Gröna Lund. Foto: Jonas Amelid

I dag är det säsongspremiär för Tyrols Vilda julbord på Gröna Lund. Då serveras allt från björnköttbullar till bäversauté men mitt i djurfrossan erbjuds också julbord för veganer.
– Vi vill att även veganer ska vara nöjda med maten. Det är andra året vi kör veganskt julbord och vi vill utvecklas varje år. I år har vi provat att ta fram seitanköttbullar med gott resultat, säger Samuel Cabrera, kökschef på Tyrol.

Tyrol tar emot 15 000 julbordsgäster varje år, varav många tillhör större företagsgrupper. Veganer är inte bortskämda med att bli erbjuden vettig julmat men på Tyrol serveras bland annat klassiker som senapssillig aubergine och Johanssons frestelse, tillsammans med viltinspirerad svampsylta och hemgjorda marmelader.
– Vi kanske inte förväntar oss hundratals veganer men det är viktigt att alla ska kunna hitta något att äta. Vi serverar tre stora fat med ”sill”, kallskuret och varmt. Jag har varit på Goodstore och hittat vegansk sojakorv också. Tyvärr har vi inte hunnit ta fram veganska efterrätter men vi får se om vi kan ordna det till nästa år, säger Samuel Cabrera.

 

Läs också Pintos julbordssammanställning:
Vegetariska och veganska julbord 2011


 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se