Internationella vegandagen – så firar vi!

2012-11-01

Hunden Bunty är vegan. Foto: Hendrik Zeitler.

I dag är det Internationella vegandagen, som firas sedan 1994 och uppkom till minne av den dagen då världens första veganförening startade i Storbritannien 1944, Vegan Society UK. Pinto pratar med några veganer runt om i landet, för att undersöka hur de firar i dag.

Bunty, Göteborg

Bunty bor i Hammarkullen i Göteborg och äter nästan enbart veganmat, förutom en och annan munsbit som hon kommer över.

Hur kommer Bunty att fira Vegandagen?
– Buntys husse och matte är ganska lediga i dag så det blir kanske extra mycket skogspromenader. Förhoppningsvis kommer vi även att träffa på några av Buntys hundkompisar, som är lättare att hitta på helger. Och att umgås med oss är Buntys favoritsätt att fira högtider, säger husse Hendrik Zeitler.

Hur ser Bunty på veganismen år 2012? Har den nått några framsteg?
– Ur ett hundperspektiv har det utvecklats ganska bra. Bunty har träffat några nya veganhundkompisar och äter med god aptit. Tyvärr ligger produktionen av hennes vanliga hundmat, Flax, nere just nu så att vi får leta efter andra bra alternativ.

 

Pernilla Berg. Foto: Jann Lipka.

Pernilla Berg, Stockholm

Pernilla Berg är nutritionist och toxikolog och driver webbshopen Veganlife.

Vad kommer du göra i dag?
– Jag kommer jobba på Veganlife som vanligt. Vi kanske kommer att ha något extra förmånligt erbjudande för våra kunder för att fira Vegandagen. Om jag hinner kommer jag att baka en smarrig rå vegankaka och ta med till kontoret.

Tycker du att veganismen gjort några framsteg?
– Det har absolut skett framsteg inom veganismen i Sverige det senaste året. Veganmat har uppmärksammats i media mer än vanligt och folk börjar få upp ögonen för att veganmat är nyttigt och inte konstigt. De flesta verkar dock vara mer medvetna om att maten påverkar klimatet och att köttkonsumtionen är ohållbart stor. Internationellt har det hänt ännu mer då det är flera kända personer som har gått över till veganmat. Många har gjort det av hälsoskäl som till exempel Bill Clinton. Utomlands förknippas ordet vegan med kvalitet och hållbar mat. Så långt har vi tyvärr inte kommit i Sverige ännu. Jag hoppas att den medvetna gruppen kommer att växa även här.

 

Camilla Björkbom. Foto: Hendrik Zeitler.

Camilla Björkbom, Umeå

Camilla Björkbom är ordförande för Djurens Rätt.

Kommer du fira att Vegandagen i dag?
– Jag firar vegandagen varje dag! Många år efter att jag slutat äta djur tycker jag fortfarande att det är det bästa jag gjort och jag har aldrig sett tillbaka. Jag kommer inte att göra något speciellt utan jobba som vanligt som förbundsordförande för Djurens Rätt.

Finns det några framsteg att fira år 2012?
– Kanske firar jag ändå med ett av de framsteg som jag tycker att veganismen gjort – nämligen att kunna köpa vegankorv på Pressbyrån här i Umeå. Även om veganer fortfarande kan bli hånade, och diskriminerade, kommer de djurvänliga alternativen att vinna mark. Bara de senaste tio åren har attityden förändrats till att bli mer respektfull mot de som gör djurvänliga matval. Den stora utmaningen är att få de veganska produkterna att ta mer plats som vanliga livsmedel, i stället för att ses som alternativ.

 

Anna Lundqvist. Foto: Pamela Cortés Bruna.

Anna Lundqvist, Göteborg

Anna Lundqvist är sångerska och kompositör i sitt band Anna Lundqvist Quintet.

Hur kommer du att fira Vegandagen?
– Jag ska steka veganska pannkakor till frukost och sedan ha releasekonsert för min nya skiva på Atalante i Göteborg.

Hur tycker du att veganismen ser ut år 2012?
– Jag tycker det ser ljust ut på så sett att fler och fler ”vanliga” affärer får in mer veganska produkter. Mer lättillgängligt för alla. Tycker också att media är bättre på att rapportera om djurhållning och att folk verkar ha större vilja att göra något för djuren.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se