Hemma i köket hos tre vegofamiljer

2011-09-02

Familjen Linder/Johansson lyxar till det med thaimat. Familjen Svensson/Andersson gör egen polkagrisglass. Och hos Gruffmans bakas det levain till linssoppan. Pinto kilar in hos tre familjer som käkar veganskt.

 

 

Liv, Jonathan och Ronnie

Familjen Linder/Johansson, Mölndal

Liv 33 år, jobbar på Djurens Rätt
Ronnie 39 år, arbetar på ett tryckeri
Jonatan 2,5 år
Hunden Marron

Vad blir det för middag i kväll?
Vi tänkte faktiskt lyxa till det och köpa hem lite thaimat i kväll.

Vad åt ni till frukost?
Vi åt tunnbrödsmörgåsar med Tartex-pastej och havremjölk med müsli – med mycket nötter i. Och lite rostat bröd med hemgjord marmelad.

Brukar ni festa till det med nåt extra på fredagkvällen?
Ibland. Gärna ugnsrostade grönsaker med någon form av bönburgare och sås. Eller tacos.

Vad har ni i era tacos?
Någon sorts färs, till exempel ICA:s frysta sojafärs, med tacokrydda i. Majs, sallad, tomater, gurka, och ibland lite naturell Alpro-yoghurt. Och så tacosås och kanske det viktigast av allt: Guacamole. Mycket guacamole.

 

Tekla

Familjen Andersson/Svensson, Göteborg

Frida 35 år, jobbar som konstnär, bibliotekarie och städare
Tekla 8 år
Ebbot 6 år
Marsvinen Oskar, Mynta och Knyttet

Vad blir det för mat i kväll?
För marsvinen blir det hö, klöver och kanske några maskrosblad till middag. Vi andra äter kidneybönsbiffar med cous cous, morotsstavar, oliver och sesam- eller yoghurtsås. Sen blir det frukt till efterätt om man vill.

Vad åt ni till frukost i dag?
Vi åt sojayoughurt med müsli eller cornflakes + äppelmos och linfrön. Till det åt vi mackor med jordnötssmör och drack druvjuice eller pepparmyntste.

Vad brukar ni festa till det med på helgen?
Vi lyxar gärna till det med paj, bakad potatis eller hemmagjord pizza. Denna fredag åt vi tacos och sen polkagrisglass till efterätt. På lördagar äter vi ofta godis – köpt eller hemmagjort. Och chips med yoghurtdip är en klassiker.

Polkagrisglass låter gott! Hur gjorde ni den?
Den gjorde vi med Tofulines vaniljglass, som vi blandade med krossade polkagrisgodisar och lite smält polkagrisgodis. Man kan lägga dem i vatten några timmar så det blir till en kladdig sås.

 

Lo

Familjen Gruffman, Norrköping

Hannah 37 år, kulturansvarig i kommunen
Ina 36 år, barn- och ungdomsterapeut
Lo 5 år
Katterna Arras och Kristall

Vad blir det för mat i kväll?
Just i kväll blir det röd linssoppa med nybakad levain och svarta oliver till.

Levain – vad är det för mumsigt?
Det är ett ljust bröd med stora hål i. Myckert vackert och rustikt.

Vad åt ni till frukost i dag?
I dag blev det smoothie av osötad sojamjölk, banan, oskalade sesamfrön, linfröolja och röda bär. Och smörgåsar med Tartex-pastej och färdigskivad sojaost.

Brukar ni lyxa till det lite på helgen?
Vi har i princip samma typ av mat alla dagar men på söndagar brukar vi ha mer tid och då blir det gärna något vi inte hinner annars. Kanske en indisk buffé eller hemgjorda biffar, lasagne eller så. Fast vi fredagsmyser så klart, med chips och popcorn.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se