Grön matglädje på Bra Mat-mässan i Göteborg

2011-09-06

Myssliboden visar upp sina ekologiska produkter. Foto: Hendrik Zeitler

I helgen arrangerades den vegetariska matmässan Bra Mat för första gången, på anrika Svenska Mässan i Göteborg. Två tusen besökare förkovrade sig i smaker och dofter, matlagning och produktinformation under den åtta timmar långa mässlördagen.

Klockan är tio, portarna slås upp och besökarna strömmar in. Det är vegetarisk matmässa i Göteborg, för första gången någonsin. Konceptet heter Bra Mat och som namnet antyder, handlar det om schyst mat; för hälsan, miljön och för djuren. Mässan är helvegetarisk och inriktad på matföretag som vill visa upp sina produkter. Ett av dem är Ahlström Factory, som delar ut smakprover av vegansk färs och burgare.
– Vi vill få bort den där stämpeln som vegetarisk mat har, att den måste vara tråkig. Det är en kul utmaning för att oss att ta fram bra vegetariska produkter, säger Sören Ahlström.

Lyssnar på sin målgrupp

Ahlströms säljer vegetarisk mat till restauranger och storkök. Förutom sitt eget märke har de nyligen slutit avtal med sydafrikanska Fry. På stekhällen grillas Frys Spicy Burger. Sören Ahlström är inte rädd för att satsa på vegetariskt och veganskt.
– Vi är entreprenörer och lyssnar på marknaden och vi vet att det finns en efterfrågan. Vi har letat länge efter bra produkter att ta in, så vi är väldigt glada och stolta över att nu få lansera Fry. Ambitionen är att få ut dem i vanliga butiker som Hemköp, Coop och Ica men det dröjer nog något år.

Nya upptäckter inspirerar

Att det finns efterfrågan blir tydligt under Bra Mat-mässan. Två tusen hungriga besökare provsmakar allt från tofu, yoghurt, jordnötsburgare och vetekött, till tångkaviar, bönchips, müsli och gelégodis. Anne-Marie Nyqvist har hittat en ny favorit.
– Jag har köpt chiastavar. Det är chiafrön med mörk choklad och de är tydligen väldigt nyttiga. Man blir inspirerad att äta lite mer nyttiga vegetariska och veganska produkter när man går omkring på mässan.

På scenen lagas det mat hela dagen och det är ständigt fullsatt. Anne-Marie Nyqvist har kikat på raw food-matlagning.
– Raw food verkar inte vara så svårt som man kan tro. Det är jättekul att att prova sådant som man inte äter annars. Man har ju inte alltid tid att vara ute och söka. Mässan är ett jättebra sätt att hitta nya produkter, säger Anne-Marie Nyqvist.

Bra Mat-mässans volontärer serverar smakprover av Ridderheims Tzay. Foto: Hendrik Zeitler.

Hoppas på en ny mässa

Bakom Bra Mat-mässan står Djurens Rätt. En av eldsjälarna är Niklas Johansson som är aktiv i Göteborgsavdelningen. Han har fullt upp en sån här dag men är nöjd med resultatet.
– Det har gått så bra som jag vågat hoppas faktiskt. Att se köerna runt utställarnas montrar gör mig alldeles varm i hjärtat. Det har varit ett bra tryck i mässhallen hela dagen och flera utställare har sålt mer eller mindre slut. Det är ett fantastiskt betyg, säger Niklas Johansson.

Att vänta sig en ny mässa nästa år, är det för tidigt att sia om. Mycket ska klaffa, inte minst ekonomiskt.
– Känslan är att både arrangörer och utställare anser att det bör bli en fortsättning. Vi som arbetat med att planera mässan har gjort det utifrån ett långsiktigt perspektiv.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se