Gästkocken: Matsajten Vardagsmatad

2011-12-01

Emma Hallberg och Jesper Nilsson från sajten Vardagsmatad är december månads gästkockar. Det är ingen slump att de är inbjudna just till jul. Tvärtom är det självklart, med tanke på deras unika kunskaper om seitan och om julskinkor, köttbullar och spjäll i synnerhet.

Seitan är ett sätt att tillverka köttsubstitut med hjälp av rent vetegluten. Det kräver lite övning men med Emmas och Jespers tydliga recept, kommer det gå som smort. Vetegluten kan du köpa i välsorterade hälsokostbutiker.

Spana in fler goda seitanrecept från Vardagsmatad i Pintos recepthäfte:
Pintos julrecept

 

Foto: Jesper Nilsson

Saftig julskinka

4 dl vetegluten
2 msk sojamjöl
200 gram tofu
2,5 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk grovmalen
svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk rökarom
1 tsk salt
1 tsk paprika
1 msk grönsaksfond
1 msk olja
1 msk ljus sirap alt. agavenektar

Buljong:
1 st tärning grönsaksbuljong
1 msk grönsaksfond
7 dl vatten
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl tomatjuice eller passerade tomater
1/2 tsk rökarom

Blanda vetegluten och sojamjöl för sig i en bunke. De övriga ingredienserna placerar du i en mixer eller hushållsmaskin. Mixa ingredienserna tills du får en jämn fin smet, och tofun upplösts helt. Blanda ner de blöta ingredienserna i veteglutenet och rör om hastigt med en gaffel tills allt är väl blandat.

Knåda degen i 5 minuter eller tills den blivit fast och fin och lite gummiaktig. Låt degen sedan vila i 15 minuter. Blanda under tiden ingredienserna till buljongen i en hög kastrull som kan täcka skinkan. Linda in degen i en silduk – eller annan textil som du kan koka skinka i – och knyt åt sidorna som en stor smällkaramell.

Koka upp buljongen och sänk försiktigt ned knytet i kastrullen. Låt skinkan sjuda i 2 timmar. Vattnet skall vara så varm att det ångar men inte så att det kokar kraftigt. Du känner att skinkan fått en ordentlig fasthet när den är klar.

Lyft sedan upp skinkan och låt den svalna ordentligt. Nu kan skinkan skivas upp som pålägg, användas i matlagning eller griljeras med söt senap och ströbröd. Tänk på att gluten blir fastare ju längre du tillagar det. Så stek eller ugnsgrilla på hög värme under kortare tid istället för tvärtom.

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se