Gästkocken: Gabriella Terneborg

2011-09-02

Nu börjar hösten krypa närmare och det blir kallare. Men det finns några extra bra grejer med hösten eller hur? Att det är svampsäsong och bärsäsong till exempel, och det fokuserar vi på lite extra i nedanstående recept.

Vildgryta är en väldigt god gryta som passar utmärkt i dessa dagar. Den är dessutom väldigt enkel och går snabbt att göra. Sojabitar hittar du i många större livsmedelsaffär eller i specialiserade hälsokostbutiker.

Blåbärsmuffinsarna blir stora och lite matiga och nyttigare eftersom det är grahamsmjöl i. En fin idé är att ta med dem på höstutflykten!

Varsågoda, jag hoppas det smakar.
Hälsningar Gabriella

 

Vildgryta

4 portioner
2½ dl sojabitar
200 g svamp
olja
½ dl koncentrerad vinbärssaft
1 dl vatten
2½ dl havre- eller sojagrädde
1 tärning grönsaksbuljong
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk sojasås
ev maizena
ev färsk timjan till garnering

Förväll sojabitarna enligt anvisningar på förpackningen. Dela svampen i mindre bitar. Om du använder champinjoner: Skär dem gärna i klyftor. Om du använder torkad svamp: Lägg den i blöt en stund.

Låt sojabitarna rinna av och fräs dem i olja. Fräs svampen och tillsätt sedan övriga ingredienser. Låt puttra i cirka 10 minuter. Vispa i lite maizena om du tycker grytan blir för tunn. Smaka av och servera med kokt potatis, gelé och grönsallad. Garnera gärna med kvistar av färsk timjan.

Tips: Använd gärna trattkantareller eller trumpetsvamp. Kanske har du egen nyplockad svamp.

 

Blåbärsmuffins

12 stora muffins

12 stora muffinsformar
2 stora bananer
1¼ dl soja- eller havremjölk
1¼ dl lönnsirap (kan bytas ut mot vanlig sirap)
½ dl olja
2½ dl vetemjöl
2½ dl grahamsmjöl (du kan använda endast vetemjöl om du vill)
2½ tesked bakpulver
½ tsk havssalt
¼ tesked muskot
¼ tesked kanel
2½ dl blåbär

Mosa bananerna och vispa ihop dessa med mjölk, sirap och olja. Rör ner mjölsorterna, bakpulver, salt och muskot och kanel. Rör till sist ner blåbären. Klicka i smeten i muffinsformar. Baka i 200 graders ugn i 20–25 minuter.

Du kan också lägga bären i mitten av varje form. Alltså först i med lite smet i varje form, sen blåbär och sen smet ovanpå. Då blir inte hela smeten färgad och muffinsen ser lite snyggare ut.

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se