Gänget som snackar med vegomat i munnen

2013-06-10

Olle Enqvist och Björn Gadd. Foto: Adrian Blum Fagerström.

I morgon sänds det tredje avsnittet av webbprogrammet Mat I Munnen. Mellan raderna har programmet veganska undertoner men redaktionen har valt att inte skriva tittarna på näsan. I stället är idén att påverka mer subtilt.
– Jag säger aldrig att det är vegetariskt. Det framgår av sig självt och det är så självklart för mig att bjuda på veganskt. Dels vill vi inte ”skrämma bort” tittare och dels är det så himla självklart för oss som gör programmet att det är vegetariskt, säger Björn Gadd, programledare och redaktör.

Mat I Munnen är uppbyggt kring samtal med personer som har olika beröringspunkter med mat och krogvärlden, främst med fokus på Skåne. Redaktionen består av Vegankrubbsbloggaren Björn Gadd, Olle Enqvist på foto och ljud och nytillkomna produktionsassistenten Tereza Franzén. Gänget bjuder in kockar, matskribenter, producenter och andra som arbetar med eller intresserar sig för mat. Gensvaret efter de två första avsnitten är positivt.

– Folk på stan har frågat efter fler avsnitt och det har gjort oss taggade. Vi har också fått välkommen uppmärksamhet i dagstidningar och på bloggar. Det är så klart väldigt skoj. Det märks väldigt väl att folk längtat efter ett sånt här program. Sen har vi fått lite kritik för att en av våra gästkockar använde animaliskt smör i avsnitt två. Vad våra gäster lagar för mat i reportagen eller vad de pratar om i programmet kan inte vi styra över, säger Björn Gadd.

I avsnitt tre kommer tittarna bland annat träffa två av Malmös yngsta krögare som berättar om hur det är att driva krog, hur man skapar stämning i sin matsal och hur man bemöter jobbiga gäster. Det blir också lite lakrits och en nypa ätligt ogräs.

Det är definitivt inte det sista avsnittet. Mat I Munnen-gänget kommer tillbaka.

– Vi är superhungriga på att fortsätta att pumpa ut Mat I Munnen. Vi ser på de första avsnitten som en pilotsäsong och pratar med flera olika produktionsbolag om eventuella samarbeten. Vi kommer köra vidare med fler avsnitt i slutet av sommaren oavsett vad som händer. Vi har inte skissat på vad de ska handla om men vi har pratat om att dedikera en hel episod till drycker, säger Björn Gadd.

Se avsnitten:
Mat I Munnen

 

Jenny Luks
jenny@pintomagasin.se